Atina Okulu Üsküdar Üniversitesi'nde
Haber Üsküdar - Hazal Göksun, Ayça Aracıçam
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nden Prof. Dr. Emre Tandırlı'nın düzenlediği Atina Okulu Köşesi açılışı gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Emre Tandırlı tarafından yeniden çizilen ve Üsküdar Üniversitesi’ne kazandırılan Raffaello Sanzio’nun Atina Okulu adlı eser, yapılan açılış töreni ile sanatseverlerle buluşturuldu. 16. yüzyılda yapılan tabloda yer alan çoğu kişinin öğretmen olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tandırlı, açılışı gerçekleştirmek için 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü özellikle seçtiklerini söyledi.
“Sol taraf idealist temellidir. Sağ tarafta yer alan figürler ise tamamen materyalist düşünceye sahip”
Atinalı birçok filozofun yer aldığı Atina Tablosu görünenden daha fazla anlam içeriyor. İletişim Fakültesi öğrencilerinin bazı derslerde yorumladıkları bu tabloyu Prof. Dr. Emre Tandırlı şu sözlerle anlattı: “Burada yer alan figürlerin çoğu öğretmen. Filozoflar, bilim insanları, matematikçiler, felsefeciler vs. burada yer alıyor. Bakın; Öklid, Pisagor, Platon, Aristoteles… Sol taraf idealist temellidir, felsefik düşünceleri idealisttir. Materyalist felsefeyi benimseyen Aristoteles’in tarafında yani buradan baktığımızda sağ tarafta yer alan figürler ise tamamen materyalist düşünceye sahiptir. Bu dünyada var olan ile ilgilenirler. Bakın Platon yukarıyı gösterir. Maneviyata, uhreviyata işaret eder. Aristoteles ise bu dünyaya işaret eder yani burada gördüklerimizdir der. Platon için asıl olan idealar dünyasıdır, uhreviyattır. Bu minimalde burada yer alan figürler de o ekole göre konumlandırılmış durumdalar.”
“Raffaello bu resmi çok genç yaşta yapmıştır”
Açılışta Atina Okulu Tablosu'nun orijinal versiyonunu yapan Raffaello’ya ve onun başarılarına da değinen Tandırlı, “Raffaello bu resmi çok genç yaşta yapmıştır, yaptığında 27 yaşındadır. Dolayısıyla büyük bir başarı. Buna da gönderme yapıyoruz. Ben de resim bölümü mezunuyum. Resim bölümünde biz aşırı derecede boyayla haşır neşir olduğumuz için benim için bir boya pratiğiydi. Figürleri, yağlı boya kullanımını daha da geliştirmek adına bu kopyayı gerçekleştirdim. Ama düşünün ki 26 yaşında bir genç hiç kimseden kopya almıyor, tamamen kendi imajinasyonuyla başarısı. Bu Vatikan’da yer alıyor yani Papalık Sarayı'nda, Roma’da. Bu tablonun yer aldığı oda, Papa’nın çeşitli belgelere imza attığı oda. Bu resim yapılmadan önce o duvarlar boşmuş. Eski Papaların ve Azizlerin portreleri falan varmış. Duvarlar böyle çok salaş ve çirkin duruyormuş. Papa II. Julius sanata çok düşkünmüş. 'Buralara öyle resimler yapalım ki buralar şenlensin' demiş. 'Raffaello diye genç bir çocuk var' demişler ve bu çocuğu çağırmışlar. Dekorasyon, çeşitli sarayda duvar resimleri falan yapıyormuş. Gelmiş ve 4 büyük duvardan birine Felsefe Okulu, birine Teoloji Okulu, karşıda kalan diğer iki duvara da edebiyat, şiir ve adalet temalı resimler yapmış” ifadelerini kullandı.
Atina Okulu tablosu öğretim üyeleri tarafından ilgiyle karşılandı
İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, açılışta üniversite bünyesinde sanatsal faaliyetlerin varlığının önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Atina Okulu'nu tanımak, Eski Yunan Felsefesi'ni öğrenmek açısından çok güzel bir çalışma. Aslında burada resmedilen çoğu kişiyi isim olarak biliyoruz ama fotoğraflardan çıkaramayabiliyoruz. Diyojen'in, Pisagor'un kim olduğunu daha yakından tanıma imkânı sağlanmış oluyor. Prof. Dr. Emre Tandırlı'nın güzel bir çalışması olmuş. Bu alanı, yemek yemeye geldiğim vakitlerde görüyordum. Bugün de açılışını yapmış olduk. Üniversitede böyle sanatsal faaliyetlerin olması çok güzel bir şey, yerine de oldukça yakışmış.”
Atina Okulu Tablosu'nu merak edenler ve incelemek isteyenler, Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşke A Blok -1. katı ziyaret edebilir, merak edilenleri Prof. Dr. Emre Tandırlı’ya sorabilirler.