Girişimci Betül Bıyık: Kendinize anlatamıyorsanız o fikrin bir önemi kalmıyor
28.05.2021 14:06

Girişimci Betül Bıyık: Kendinize anlatamıyorsanız o fikrin bir önemi kalmıyor


Haber Üsküdar – Hazal Göksun

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü tarafından "Girişimcilik Sohbetleri: Genç Girişimciliği’’ konulu söyleşi gerçekleştirildi. Etkinliğe Medicoa.com Kurucusu Betül Bıyık konuk oldu. Etkinlikte medikal alanındaki e-ticaret deneyimlerinden ve zorluklarından bahsedilerek gelen sorular cevaplandırıldı.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü'nün gerçekleştirdiği "Girişimcilik Sohbetleri: Genç Girişimciliği’’ konulu söyleşinin konuğu Medicoa.com Kurucusu Betül Bıyık oldu. Etkinliğin moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Dinçer Atlı üstlendi. 

"Medikal alanında dijitalleşme ihtiyacı olduğunu düşündük"

Girişimcilik alanına nasıl giriş yaptığını ve yaşadığı deneyimi anlatarak söyleşiye başlayan Betül Bıyık, ‘‘Ben de Üsküdar Üniversitesi mezunuyum. Geçtiğim süreç kolay değildi. Ne kadar zor olsa da önemli olan devam ettirebilmek. Benim başka alternatiflerim varken piyasada batacağı öngörülen bir firmada laboratuvar sorumlusu olarak işe başladım. Garip tarafı kimsenin laboratuvar işletme konusunda bir deneyimi yoktu. Kendimize inandık, ‘İşin içinde teknoloji, katma değer yaratabileceğimiz bir şey varsa araştırma yaparak plan oluşturalım ve bu süreci yönetelim’ diye düşündük. Yatırımların kısıtlı ve zorlukların fazla olduğu bir alandaydık. Biz önce ihracatla başladık. Bir adım attık. Yönettiğimiz süreçler bizi bir noktaya kadar getirdi. Yatırım organizasyonlarına katıldık. Biyoteknolojik ürün tanıtımı yapıyoruz. Herkes merak ediyor, deniyor ve genellikle beğeniyorlar. Hijyen görüntüleme sistemiyle ilgili on saniye gibi kısa sürede sonuç veren bir ürün. Sonuç olarak sallama kahve projesini birinci seçtiler. Yatırımcı olduğunu söyleyen çok fazla kişiyle görüştük. Ama bunun bir bütçesi var ve bütçenin 5’te 1’ini talep ediyorlardı. Bu süreçte benim ilgim dijitalleşme kısmına kaydı. Dijitalleşmenin gelişmesi beni heyecanlandırıyordu ve medikal alanında öyle bir şeye ihtiyacımızın olduğunu düşündük. Kırılma noktamız böyle oldu’’ ifadelerini kullandı.

"Pazaryeri sektörü çok zaman istiyor"

‘İnsan hayatını etkileyen ürünler nasıl doğru kişilere ulaştırılır?’ sorusu üzerinde düşündüğünü belirterek adım attığını söyleyen Bıyık, ‘‘Medicoa’yı kurmayı düşündükten sonra konu yatırımcı bulma meselesine geldi. Sattığımız ürünlerden bir bütçe oluşturuyorduk ama bunun yanında bağlı bulunduğum şirketin alt dalı oldum. Avantajlı şartlarda grubu ikna ettim, tamamen kendi kurallarımı ve sonuçlarımı belirleyerek ufak bir fonla çalışmaya başladık. Pazaryeri sektörü çok zaman isteyen bir şey. Baktığınız zaman Amazon.com 17 yıllık bir süreç sonunda kar yapmaya başladı. Şu anda süreç aynı değil, insanlar daha bilinçli ve kullanım yaygın. Bu nedenle 15-24 aylık bir hedefimiz var’’ dedi.

"Çalıştığım fuarda karşıma çıkan bir firma sayesinde proje tasarlamayı düşündüm"

Etkinlik moderatörü Doç. Dr. Dinçer Atlı’dan gelen ‘Medicoa ne anlama geliyor? Fikir nasıl oluştu?’ sorusunu cevaplayarak ekosistemi oluşturma fikrini anlatan Bıyık, ‘‘Medicoa.com; bütün sağlık çalışanlarına ve öğrencilere ihtiyaç duydukları medikal ürünleri tek bir platform üzerinde bulmasını sağlayan bir e-pazaryeri modelidir. Öğrencilik zamanlarımda tercüman olarak fuarlarda çalıştım. Orada diş ürünleri üzerine satış yapan bir Pakistan firması vardı. Ben de dört gün boyunca onlara katıldım. Dört günde birçok diş hekimi malzemesi gördüm. Orada kullanılan bazı ürünlerin bizim alanımızla ortak olduğunu gördüm. Bu sayede bir diş deposunun hedefi genişlemiş oluyor. Ürün çeşitliliği artıyor, daha uygun fiyata ürün bulunabiliyor. Güzel bir ekosistem oluşturabileceğimi düşündüm. Güvenli bir ortak oluşturarak gönül rahatlığıyla ürün satımı yapmak istiyoruz. Medikal olduğu için güvenli bir alan olması çok önemli. Mevzuat dahilinde böyle bir alan oluşturduk. Tıbbi cihazlardan sarf malzemelere, medikal üniformalardan sektörel yazılımlara, öğrenciler için internet kitaplarından ikinci el kitaplara kadar sağlık mensupları için böyle bir alan oluşturduk. Toplamda 25 departmanımız, 32 kategorimiz var’’ şeklinde konuştu.

‘Medikal sektörü titiz davranılması gereken bir alan ve çok sıkı protokollerle her şeyin mevzuata uygun olması gerekiyor’

Doç. Dr. Dinçer Atlı'nın, ‘Nasıl başladınız? Yazılım araştırma bulma süreci nasıl oldu? Firmalarla nasıl iletişime geçerek ikna ettiniz?’ sorusuna cevap olarak deneyimlerini paylaşan Bıyık, ‘‘Bizim alanımız araştırma alanı. Bir bütçe oluşturduk ve yazılım firmalarını araştırdık. Yeni bir konu olduğu için çok fazla alternatif yoktu. Bir firma bulduk ve çalışmaya başladık. Sürece başladılar ve söyledikleri sürede de teslim ettiler. Ama şu an ofisimizi büyüttüğümüz için kendi yazılım ekibimizi de kurmaya başlıyoruz. İlan verdik ve mülakatlara başlayacağız. Medikal sektörü olduğu için çok titiz davranılması gerekiyor. Çok sıkı protokollerin yer aldığı bir alan. Her şey mevzuat dahilinde olmak zorunda. Son kullanıcı şu anda sisteme giremiyor. Ama yazılımcılarla yapacağımız son çalışmalarda getir gibi düşünün medikal ihtiyacınız olduğunda kuryeli bir sistemle sizlere ulaştıracağız. Diğer kısımda bazı ürünlerin satışı kullanıcılara yasak. Sadece medikal firmalarına satış yapabiliyorsunuz. Bu nedenle mevzuatlar içerinde çalışmalarımızı yapacağız. Şu an birisi herhangi bir ürün satın almaya çalışsa alamaz. Çünkü kayıt olması ve kaydın onaylanması gerekiyor. Onaylanması için de belgelerinin olması gerekiyor. Bunlar dahilinde bir yazılım oluşturmak istiyoruz. Hukuku önemsiyoruz. Pazaryeri mantığını oluşturarak ne yapmamız gerektiğini araştırıyoruz’’ sözlerini kullandı.

Doç. Dr. Dinçer Atlı: Dikey pazaryerinde belirli bir ürünlere veya sektöre odaklanıyorsunuz bu da rekabet fırsatı sağlıyor

E-ticaret alanında firma ve deneyimlerini paylaşan konuğun anlattıklarına ek olarak pandemi döneminde e-ticaret sektörünün pazar payının artmasıyla ilgili düşüncelerini paylaşan Doç. Dr. Dinçer Atlı, "Pandemi sürecinde birçok sektör zarar gördü. Bununla birlikte elektronik/ticaret konusunda faaliyet gösterenler büyüdü. Son bir yılda %66 oranında e-ticaret büyümüş. Gelecek yıllarda da bunun kalıcı olması bekleniyor. Pandemi sonrasında birtakım raporlar var bununla ilgili ve son beş yılda e-ticaretin 2,5 kat daha büyüyeceğini söyleyen araştırmalar var. Gerçekten önemli şirketlerin araştırmaları bunlar. Böyle bir potansiyel var. Tabii Trendyol ve Amazon gibi Türkiye’de faaliyet gösteren devler var. Bunların arasında durabilmek kolay değil. Bir avantaj şu; dikey pazaryerinde belirli bir ürünlere veya sektöre odaklanıyorsunuz bu da rekabet fırsatı sağlıyor. Yemek yemek için belirli yerlere gidersiniz ama künefe yemek için künefeciye gidersiniz gibi oluyor. Trendyol’da da bazı medikal ürünler bulursunuz ama sadece medikale odaklı bir pazaryeri yokmuş daha önce. Medicoa’da bunu yapıyor şu anda’’ ifadelerini kullandı.

Önemli olan fikrinizi sürdürebilmek ve uygulayabilmek

Öğrencilerden gelen, "Takım oluştururken güveni nasıl sağladınız? Fikrinizin çalınma ihtimali yok muydu?" sorusu üzerine düşüncelerini paylaşan Betül Bıyık, ‘‘Bizim ülkede ‘Fikrim çalınır mı?’ düşüncesi çok yaygın. Ama önemli olan: şu fikriniz harika da olsa eğer siz bunu döndüremiyorsanız, kendinize anlatamıyorsanız, satış pazarlama yapamıyorsanız o fikrin bir önemi yok. O zaman çalınırsa çalınsın. Çalan kişi de belki yapamayacak. Mesela, biz bu fikri ortaya çıkardıktan sonra yeni kişilerde gelecek. Ama önemli olan bunu sürdürebilmek, uygulayabilmek. Şu an baktığınızda Trendyol, Hespiburada ve N11 gibi birbiri ardına gelen bir sürü şey var. Ortaya çıkmayabilirlerdi ama hepsinin sunduğu farklı bir hizmet var. Kendinizi nasıl ayrıştırdığınız, farkınızı ortaya koyduğunuz önemli’’ dedi.