“Okuyan Üniversite-Okuyan Lise” Projesi
07.12.2020 11:20

“Okuyan Üniversite-Okuyan Lise” Projesi


Haber Üsküdar

 

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hale Yaylalı’nın koordinatörlüğünü üstlendiği “Okuyan Üniversite-Okuyan Lise” projesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı 2020-1 Hibe Programı çerçevesinde “Kişisel Gelişim” alanında başarılı bulunarak Bakanlıkça onaylandı.

 

Gençlerin okuma alışkanlıklarının arttırılmasını ve kişisel, kültürel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesini amaçlayan “Okuyan Üniversite-Okuyan Lise” projesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı 2020-1 Hibe Programı çerçevesinde “Kişisel Gelişim” alanında başarılı bulunarak Bakanlıkça onaylandı. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hale Yaylalı’nın koordinatörlüğünü üstlendiği proje, Üsküdar Üniversitesi işbirliği ve Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle, Haydi Tut Elimi Rehabilitasyon, Eğitim ve Yardım Derneği’nin yürütücülüğünde gerçekleştirilecek.

 

Öğrenciler arasında “okuma” edimi üzerinden organik bir bağ oluşturulacak

 

Proje koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hale Yaylalı proje hakkında Haber Üsküdar'a şu açıklamayı yaptı: "Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı liselerde okuyan ve Üsküdar Üniversitesi’nde eğitim gören gençlerle on iki ayda tamamlanacak olan projede katılımcı öğrenciler, uzman komisyon tarafından hazırlanan listede yer alan kitapları her ay bir tane olmak üzere okuduktan sonra, çevrimiçi (online) 'İzleme ve Değerlendirme Komisyonu' tarafından değerlendirilecek. Projeyi başarıyla tamamlayan öğrencilere düzeylerine göre sosyal sertifika ve sosyal diploma verilirken, bu belgeleri alan öğrenci sayısı ve uygulama süresine bağlı olarak katılımcı eğitim kurumları da 'Okuyan Lise' ya da 'Okuyan Üniversite' unvanı kazanacak. Uzmanlar tarafından verilecek eğitimle, üniversitelerde mentorların, liselerde ise daha sonra mentor olacak menteelerin yetişmesi sağlanarak, öğrenciler arasında 'okuma' edimi üzerinden organik bir bağ oluşturulacak. Öğrencilerin kişisel, kişilerarası ve toplumsal becerilerini artırmaya yönelik olarak kurulacak kişisel gelişim ve iletişim atölyelerinde uzmanlar tarafından çevrimiçi eğitim ve seminerler verilecek. Proje kapsamında gerçekleştirilecek gönüllülük faaliyetleri ise öğrencilerin ortak bir amaç etrafında, birlikte ve uyumlu çalışma kapasitelerinin artırılmasına hizmet edecek."

 

Proje, yaratıcı ve eleştirel düşünceye sahip kişilerden oluşan bir toplum yapısına katkı sağlayacak

 

Okuma ediminin hem öğrenim döneminde hem de sonrasında bireylerin kendi kendini geliştirmesinin en etkin yolu olduğu fikrinden yola çıkan “Okuyan Üniversite-Okuyan Lise” projesi sürdürülebilirliğiyle, yaratıcı ve eleştirel düşünceye sahip kişilerden oluşan bir toplum yapısı için daha fazla okuma alışkanlığı kazanmış öğrenciler yetiştirmeye katkıda bulunacak.