İstanbul bir sahneye döndü
01.11.2021 20:55

İstanbul bir sahneye döndü


Haber Üsküdar - Kemal Arda Ayvalıoğlu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında #istanbulbirsahne hashtagi ile duyurduğu ve pandemi nedeniyle öncelikle haftalık veya günlük yevmiyelerle çalışan, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve pandemi koşulları nedeniyle işini kaybeden veya işleri durma noktasına gelen sanatçıları bir araya getirerek oluşturduğu projeyle şehrin 39 ilçesinin farklı noktalarını açık hava sahnesine dönüştürerek, müzisyenlerin İstanbullularla özlem gidermesi sağlandı.

#İstanbulBirSahne hashtagi ile gerçekleştirilen etkinlikler, İstanbulluları pandemi koşullarına uygun şekilde, ücretsiz olarak kültür-sanat faaliyetleriyle buluştururken, pandeminin başlangıcıyla zor günler yaşayan müzisyenlere de destek sağlanmış oldu.

#İstanbulBirSahne etkinlikleri; şehrin günlük yaşamına canlı performans sürprizleri ve neşesiyle eşlik ediyor. Projeyle şehrin parkları, durakları, metro platformları, müzeleri, sokakları, otoparkları, günlük işe gidiş geliş noktaları, ikonik mekanları dev bir açık hava sahnesine dönüşerek İstanbullularla buluşuyor.

Emekli öğretmenlerden metroda müzik ziyafeti

İstanbul’da sokak müzisyenlerinin yeni adreslerinden birisi de metrolar oldu. Metrolarda yapılan müziklerle ve sergilenen performanslarla kültür-sanat tek adreste buluşmaya başladı. Müzisyenler metrolarda hem para kazanıyor, hem de insanları eğlendiriyor. Kimisi gitar çalıyor, kimisi tulum, kimisi ise şarkı söyleyerek metrolara renk katıyor. İstanbul Osmanbey Metrosu, #İstanbulBirSahne etkinlikleri kapsamında faaliyet gösteren 138 noktadan bir tanesi. Metro emekli müzik öğretmenlerinin yaptıkları müziklerle adeta konser yerine dönüşüyor. İki kişi saksafonlarını çalarken diğer kişi ise sesiyle ortama renk katıyor. Kendilerine ayrılan bölümde başlıyorlar insanları eğlendirmeye.

Kendileri emekli müzik öğretmenleri. Uzun yıllardır bu işi yapıyorlar. Yaşamlarını müzikle iç içe sürdürüyorlar. Emekli olmaları içlerindeki müzik sevgisini eskitemiyor. Yılların verdiği tecrübe seslerine yansıyor. İBB’nin #İstanbulBirSahne isimli sanat projesi gerçekleştirdiği bilgisini alınca bu işi yapmaya başlamışlar. Metrodan geçen insanların ilgi odağı konumundalar. Onları görenler kameralarını çıkararak kayıt almaya başlıyor. Onlar bu işi yapan yüzlerce sanatçıdan birkaçı. Metrodan ayrılırken bizlere, ‘"Müziğin siyaseti olmaz, müzik evrenseldir" sosyal mesajını bırakıyorlar.