Korona günlerinde birçok müze kapılarını sanal turlara açtı
17.04.2020 15:02

Korona günlerinde birçok müze kapılarını sanal turlara açtı


Haber Üsküdar - Sefa Gül

Koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle neredeyse tüm ülkelerde ciddi önlemler alınıyor. Çoğu ülkede sokağa çıkma yasağı kararları alınırken, Türkiye'de de vatandaşlara “Evde Kal” çağrısı yapılıyor, hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Okullar tatil edildi, bar, pavyon, diskotek, gece kulüpleri, tiyatro, sinema, nişan, düğün, konser salonları, kafeler, gazinolar, kahvehaneler, çay bahçeleri, nargile ve oyun salonları, hamam, sauna, lunapark gibi işyerleri,  berber, kuaför ve güzellik salonları İçişleri Bakanlığı kararıyla kapatıldı. Sosyal etkinlikler iptal edildi. Sosyal ortamlarından uzaklaşan insanlar evde zamanlarını değerlendirmeye ve kişisel gelişimlerini sağlamaya çalışıyorlar. 

Bu yeni süreçte birçok tanınmış müze kapılarını online turlara açmaya karar verdi. Biz de Haber Üsküdar olarak bu sanal turlar hakkında okurları bilfgilendirmek ve sanal turlarla müzeleri ziyaret edebilmenizi sağlamak istedik. 

Louvre: Dünyanın en büyük sanat müzesi

Dünyanın en büyük sanat müzesi olarak bilinen Louvre Müzesi Paris'te yer alıyor. Müze, Koronavirüs salgını nedeniyle kapalı. Kapalı kaldığı süre boyunca müzenin web sayfası üzerinden sanal turlara katılabilirsiniz. 

British Museum: Dünyanın en çok gezilen müzesi

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan British Museum'u yılda 6 milyondan fazla insan ziyaret ediyor. Bu müzede dünyanın her yanına ait koleksiyonları görmek mümkün. Ancak Korona günlerinde bu müze de kapalı. Eğer arzu ederseniz, müzenin web sayfası üzerinden sanal tur yapabilir, birçok eseri görebilirsiniz.

Metropolitan Sanat Müzesi

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde bulunan ve ABD'nin en büyük sanat müzesi olan Metropolitan Sanat Müzesi de Koronavirüs salgını nedeniyle kapıların kapattı. içinde iki milyondan fazla eser barındıran bu gösterişli müzeyi sanal turla ziyaret edebillirsiniz.

Vatikan Müzesi

Çok önemli heykellere ve sanat eserlerine ev sahipliği yapan ve her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Vatikan Müzesi de dünyanın en büyük müzeleri arasında. Sadece Sistine Şapeli’nin tavanındaki işçiliği incelemek için en az 1 saat ayırmanız gerekebilir. Neyse ki sanal tur sayesinde Vatikan Müzesi'ndeki paha biçilmez sanat eserlerini görebilirsiniz.

Bursa Vakıf Kültürü Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu'na bir dönem başkentlik yapmış olan Bursa'nın köklü tarihiyle süregelen, aynı zamanda Osmanlı vakıf kültürünün şekillendirdiği ilk şehir örneği olarak göze çarpmaktadır. Türk tarihini en iyi yansıtan yerlerden biri olan Bursa Vakıf Kültürü Müzesi, Koronavirüs salgını nedeniyle kapalı, ancak sanal turla bu müzedeki eserleri görebilirsiniz.

İstanbul Oyuncak Müzesi

Şair/yazar Sunay Akın tarafından 2005 yılında kurulan oyuncak müzesinde 40’ı aşkın ülkedeki antikacılardan ve açık arttırmalardan satın alınan oyuncaklar bulunmakta. Müze dünya tarihini daha eğlenceli, daha akılda kalıcı bir öğrenme yöntemi ile ziyaretçilere sunmaktadır.Orta Çağ döneminden günümüze kadar birçok dönemin oyuncaklarını barındıran bu müzeyi de sanal turla gezebilirsiniz.