Yaşayan Sergi “Original by Nature” iklim krizine dikkat çekiyor
15.03.2022 12:51

Yaşayan Sergi “Original by Nature” iklim krizine dikkat çekiyor


Haber Üsküdar – İrem Gül

Yeni nesil sanat ve tasarım platformu Mercado'nun ilk sergisi Original by nature 1 Mart'ta ziyaretçilere açıldı. 22 Mart'a kadar Akaretler Sıraevler No:19'da sanatseverleri ağırlamaya devam edecek olan sergide iklim krizine karşı kentsel tarıma odaklanıldı. Haberin video formatı için buraya tıklayınız.

 

Kullandığı suyun yüzde 96’sını geri veren İskoçya’daki bir damıtım evininin sürdürülebilirlik ilkesinden ilham alan sergide canlı bir enstelasyon sunulmakta. Enstelasyon, ileri dönüştürülen cam şişeleri, bitkilerin yetişmesini sağlayan ışık ve sudan oluşmakta. Kullanılmış şişelere amorf şekiller vererek dönüştüren cam sanatçısı Egemen Kemal Vuruşan’ın eserlerinin içerisine 22 gün boyunca yetiştirilmek üzere reyhan, marul, pazı gibi bitkiler yerleştirildi. Bitkilerin yetişmesini sağlayan ışığı dijital sanatçı Ecem Dilan Köse’nin eserleri sağladı. Kentsel tarım insiyatifi Ek Biç Ye İç’nin sanat eserinin içerisine kurduğu hidroponik sistemle bütün cam fanusların içerisine deyip tekrardan geri dönen su bitkilere besin kaynağı oldu. Yaşayan sanat eseri sergi bitiminde gerçekleştirilecek bir menüde yemek ve kokteyl olarak sunulacak.

 

Bitkilerin fotosentezi için gerekli ışığı sanat eserleriyle sağlayan Ecem Dilan Köse sergi hakkında şu sözlerde bulundu: "Sudan ilham alarak bu sergiyi düzenledik. Herkesin emeği katkısı çok büyük ve herkes gerçekten kendi işini en iyi şekilde yaptı. Bu yüzden hepimize iyi gelen huzurlu bir sergi oldu. Sergimizi 1 Mart’ta kurduk ve 22 Mart’a kadar da ziyaretçilere açık. Biz dijitali, kenti, bitkiyi, doğayı bütün aklınıza gelebilecek her şeyi suyun üzerinde suyla beraber harmoni içerisinde dönüştüğü bir enstlasyona davet ediyoruz. Bu konuyu işliyoruz. Doğanın dönüştüğü, bizim yaşamlarımızla beraber doğanın harap olduğu, gıda ve iklim krizlerinin konuşulduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bizde bunların çözümleri olduğuna ve bu çözümlere işaret etmeyi amaçladık. 22 Mart’a kadar sergimizi ziyaret edebilirsiniz."

 

Pernod Ricard Türkiye ana sponsorluğunda gerçekleşen sergide mekân sponsorluğunu Akaretler Sıraevler, teknoloji sponsorluğunu ise LG Oled üstlendi.