Bu müzede sadece İstanbul resimleri var
15.05.2019 15:23

Bu müzede sadece İstanbul resimleri var


Haber Üsküdar - Gülşah Kerimoğlu

İstanbul Resimleri Müzesi, bir şehirde yalnızca o şehrin resimlerinden oluşan bir müze olma özelliğiyle dünyada benzeri bulunmuyor. İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfı Başkanı Mehmet Çebi’nin öncülüğünde “İstanbul Resimleri Müzesi” sanatseverlerle buluştu. Cumhurbaşkanlığı himayesinde hazırlanan müzede, ünlü ressamların 19. yüzyıldan başlayıp bugünlere kadar uzanan çok özel İstanbul resimleri bulunuyor.

İstanbul resimlerinden oluşan bir müzenin içerisinde eski-yeni karışık eserlerden oluşan bir koleksiyon var. Koleksiyonunda yaklaşık 3 bin eser bulunan müzedeki resimlerde, şehrin farklı bölgelerinden manzaralar yer alıyor. Müzede 1850 yıllardan resimler de bulunuyor. O yıllara ait yabancı ressamların resimleri var. Aynı zamanda günümüz önemli sanatçılarının eserleri de müzede yer alıyor.

Müzenin detaylarını anlatan görevli Ahmet Bey müzede sadece 150 eser sergilediklerini, hemen hemen hepsinin yağlı boyadan oluştuğunu ifade etti. 2017 senesinde düzenlenen 29 Ekim resepsiyonunda, resim alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü'nü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alan Selahattin Kara’nın da birçok eseri müzede sergileniyor. 

Her karesi bir resim estetiğine sahip olan Aziz İstanbul’u fırçanın diliyle yorumlayan, ondaki saklı güzellikleri gönül gözüyle de hissetmemize imkân tanıyan, şehir ressamı olmanın ötesinde “İstanbul ressamı" olarak anılan ve kendine özgü tarzıyla ürettiği eserlerle yurt içinde ve dışında takdirler toplayan Kara, İstanbul resimleri müzesinde yer alan Eminönü adlı tablosunda dikkatleri üzerine çekiyor. Tabloda kendini resmeden Selahattin Kara bu hareketiyle hem şaşkınlık yaratıyor hem de farklı olan tarzını konuşturuyor.

Üsküdar Belediye Binasının alt katında yer alan İstanbul Resimleri Müzesi, Pazar günleri hariç 10.00-17.00 arası ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.