Tarihi kuş evlerinin peşinde bir gün
08.05.2019 16:18

Tarihi kuş evlerinin peşinde bir gün


Haber Üsküdar - Nöyfel Tak

İstanbulda çok sayıda tarihi kuş evi var. Çoğu belli bir mimari üslupla ve özenle yapılmış. Genellikle tarihi han, hamam, türbe, medrese ve camilerin duvarlarında bulunuyorlar. Çoğumuzun geçerken pek farkına varmadığı bu tarihi kuş evlerini, İstanbul’un çeşitli ilçe ve semtlerini dolaşarak fotoğraflamaya karar veriyorum.

İlk durağım Laleli Camisi’nin alt tarafında tramvay yolunun yanında Beyazıt’tan Aksaray’a inerken 3. Selim Han ve 3. Mustafa Han türbelerinin üzerindeki kuş evleri oluyor. Bu türbelerdeki kuş evlerini fotoğrafladıktan sonra Vezneciler’deki İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nin üst tarafında bulunan Seyyid Hasan Paşa Medresesi’ne yürüyorum. Medresenin duvarındaki muhteşem bir sanat eseri niteliğindeki kuş evini fotoğraflıyorum.

   
Beyazıt’tan Çemberlitaş’a giderken Beyazıt tramvay durağını geçer geçmez sağda bulunan Yahya Kemal Müzesi’nin iç avlusundaki kuş evini görmek için yürüyorum. Kuş evi hafif yıpranmış bir görüntü veriyor. Mercan’dan Eminönü’ne inerken yokuşta bulunan Büyük Yeni Han duvarındaki kuş evinin kırık dökük halini fotoğraflıyorum. Bulmakta en çok uğraştığım kuş evi bu tarihi handaki kuş eviydi. Gündüz iş yerlerinin açık olmasından, özellikle kuş evinin olduğu sokaktaki esnafın sokakların üstlerini brandalarla kapatmasından dolayı güçlükle görebildim. Taksim Maksemi (Arapça su dağıtım yeri anlamına geliyor) Taksim Meydanı’ndan İstiklal Caddesi’ne inerken hemen sağdaki tarihi yapı. Günümüzde Büyükşehir Belediyesi’nin Beyaz İşler olarak faaliyet gösterdiği yapının üzerinde bulunan kuş evlerini de fotoğraflıyorum.

  

Feyzullah Efendi Medresesi, Fatih’te Fevzipaşa Caddesi üzerindeki İtfaiye Parkı’ndan Fatih Camisi’ne doğru giderken sağda bulunuyor. Medresenin duvarındaki kuş evinin bazı bölümlerinin parçalanmış olduğunu görüyorum. Fatih İtfaiye Parkı'nın karşında bulunan Amcazade Külliyesi kapalı olduğu için sadece dış duvarı üzerindeki kuş evini fotoğraflamakla yetiniyorum.

  

Anadolu yakasındaki kuş evleri

Anadolu yakasındaki ilk durağım Selimiye Camisi oluyor. Selimiye Kışlası’nın yanında yer yalan Selimiye Camisi’nin musalla taşının olduğu duvarda ikişer tane kuş evi bulunuyor. Bu kuş evlerini fotoğrafladıktan sonra Üsküdar Doğancılar semtindeki Ayazma Camisi’ne gidiyorum. Cam tadilatta olduğu için içeriye giremiyorum ve sadece kıble duvarı üzerinde bulunan kuş evini fotoğraflıyorum. Üsküdar meydanında bulunan Yeni Valide Camisi’nin duvarlarında üç değişik modeldeki kuş evlerini de çekiyorum.