Buse Varol : Oyunculuk mesleğini yapanlar eğitimini almalı
17.04.2020 21:37

Buse Varol : Oyunculuk mesleğini yapanlar eğitimini almalı


Haber Üsküdar : Abdullah Şaşkın ve Merve Şişman

Oyuncu Buse Varol, eşi oyuncu/şarkıcı Alişan ve bebekleri Burak ile karantina günlerini evlerinde geçiriyor. Biz de Haber Üsküdar muhabirleri olarak Buse Varol'a karantina günlerine, aldıkları tedbirlere ve oyunculuğa dair sorular sorduk.

Buse Varol, 25 Mart 1990 Manisa’da dünyaya geldi. Üniversite eğitimini Eğitim Fakültesi'nde tamamlayarak öğretmen olan Varol, 2012’de Miss Turkey güzellik yarışmasına katıldı. Yarışmadan sonra bir süre modellik yapan Buse Varol, oyunculuk eğitimi almaya başladı. “Tozlu Yollar” dizisi ile ilk dizi deneyimini yaşayan Buse Varol, Arka Sokaklar, Sevda Kuşun Kanadında, Kış Güneşi, Şehrin Melekleri, Payitaht: Abdülhamid ve Dostlar Mahallesi dizilerinde de rol aldı. Oyunculuğun yanı sıra İnstagram'da da 1 milyon takipçi sayısına ulaştı. 2016’da gösterime giren Dağ 2 filminde “Ece” rolüne can verdi. Dostlar Mahallesi dizisinde tanıştığı ünlü oyuncu/şarkıcı Alişan ile evliliklerini sürdürmektedir. Çiftin bir buçuk yaşında Burak adında bir bebekleri bulunuyor. Buse Varol’a oyunculuk eğitimi almak isteyenler kişilerin neler yapması gerektiğine ve hayatına dair sorular yönelttik.

"Oyunculuk çok kutsal bir meslek"

Oyunculuk yapmak isteyenlerin, televizyonda, sinema filmlerinde rol almak isteyenlerin belli bir eğitim aşamasından geçmeleri gerektiğini belirten Buse Varol şunları söyledi: “Oyunculuk çok kutsal bir meslek. İnsanlar yıllarını vererek bu işe aşk ile sarılıyor. Her meslek grubunda olduğu gibi etik ilkelere uyulması gerekiyor. Birçok dizide, filmde rol aldım. Her zaman öğrenme durumunuz giderek artıyor. Bilgi birikimine sahip olarak işinizi sürdürüyorsunuz. Tabii ki her meslekte olduğu gibi gerekli bütün eğitimleri alarak donanımlı bir şekilde çalışma yapmanız gerekiyor. İnsanları anlayarak, onların psikolojisini iyi gözlemleyerek rolünüzü üstleniyorsunuz. Kişinin  konservatuvara gidebilme ihtimali varsa bu onu geliştirir ve  önemli aşamaları atlayabilir. Ancak dönemimiz gereği dışarıdan belli bir okula, kuruma gidilmeksizin verilen oyunculuk eğitimleri de var. Kişi kendini geliştirmek istiyorsa, yapabileceğine inanıyorsa her şeyi başarabilir. Önemli olan ise kalbinizin içinden bu mesleğe gönül vermek."

“Gereken tedbirleri alarak uzmanları dinliyoruz”

Koronavirüs salgını kapsamında dizi ve film çekimlerinin askıya alınmasını Buse Varol şu şekilde değerlendirdi: “Şu anda dünyada oluşan, Dünya Sağlık Örgütü'nün öngördüğü üzere ciddi bir sağlık problemi ile karşı karşıyayız. İnsanlar Kovid-19 virüsüne yakalanarak maalesef ki hayatlarını kaybediyor. Sağlık çalışanlarının ve karar verici kişilerin emekleri çok değerli ve çok büyük. Bizlerin yapması gereken, tam da bu boyutta gereken tedbirleri üst düzeye çıkarmak. Sosyal medyada çok fazla negatif ve insanların canını tehlikeye atacak yorumlar yapılıyor. Yanlış bir paylaşım birkaç insanın hayatını yanlış yönlendirmesine sebep olabilir. Zor günlerden geçilen bu dönemde birçok iş yeri kapatıldı. Oyunculuk mesleği ile geçinen kişiler de bildiğim kadarıyla kendi evlerine çekildi. Dizilere ve filmlere bir süre ara verilmesi oyuncular için de olumlu bir durum. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın söyledikleri ve elindeki verilerle konuşarak halkı paniğe sürüklemeden yönlendirmesini doğru buluyorum. İnsanlar alanında uzman olan kişilerin söylediklerini uygularsa bu süreci daha sağlıklı atlatabilirler.”

“Karantina günlerinde temizliği abartmamak gerekli”

Haberlerde karşımıza çıkan olaylardan etkilenmemek için alınması gereken tedbirlerin seviyesinin korunmasına dikkat çeken Buse Varol şöyle konuştu: “Evden dışarı keyfi olarak çıkmamaya özen gösteriyoruz. Sadece yiyecek, içecek, erzak ihtiyacında markete gidiyoruz. Eldivensiz ve maskesiz hiçbir şekilde çıkmıyoruz. Ellerimizi düzenli olarak yıkamaya özen gösteriyoruz. Küçük bir bebeğim olduğu için onun sağlığına daha çok dikkat edilmesi gerektiği için ilk önce kendimize bakmamız gerekiyor. Ev içi gerekli temizliği yaparak dezenfektan kullanımına da özen gösteriyoruz. Kargo şirketlerinden gelen kargoları da açmadan bir süre bekletmek en sağlıklısı. Sürekli olarak temizlik psikolojisine girilmesi çok iyi değil. Bu sefer korku ve panik insanı ele geçirebilir. Temizliğin nasıl olması gerektiği konusunda da işin uzmanları insanları bilgilendirmeye devam ediyor. Karantina altında olduğumuz bugünlerde temizliği abartmamak gerekiyor. Haberlerde gördüğüm üzere çamaşır suyu vesaire ilaçlardan zehirlenerek hayatlarını kaybeden insanlar var. Kendimizi koruyacağız, önlememizi alacağız diye hayatımızı kaybetmenin de bir anlamı yok."

“Zamanımızı kitap okuyarak geçirebiliriz”

Evde kalın uyarılarının yapıldığı günden beri evlerinden çıkmadıklarını, sadece market alışverişi için çıktıklarını belirten Buse Varol şu ifadeleri kullandı: “Bizler bu dönemde ne kadar stres yoğunluklu dönemler geçirsek de kendimizi motive ederek zaman geçirmemiz gerekiyor. Belki de çalışma hayatımız boyunca ailelerimizle yeterince vakit geçiremiyorduk. Her kötü olayın iyi tarafından da bakmamız gerekiyor. Biz evimizden çıkmıyoruz. Kontrol amaçlı hastaneye de gitmedik. Bu hastalığın belirtilerini de göstermedik, ancak göstermemek için elimizden geleni de yapmalıyız. Komşumuzla sosyal mesafeyi koruyarak konuşmaya çalışıyoruz. Evimizde durduğumuz bugünlerde vaktimizi güzel çalışmalar yaparak, kitap okuyarak geçirebilirsek bizlere faydalı olacaktır. Eşimle, bebeğimiz Burak ile ilgilenmek benim için motivasyon kaynağı. Bu yüzden iyi tarafından görmeyi de bilmemiz gerekli diye düşünüyorum.