Kitapla buluşmanın en uygun ve en huzurlu mekânları
Nöyfel Tak
Benim kitap mezatlarına katılmam bir arkadaşımın tavsiyesiyle oldu. Mayıs ayından beri müdavimi olduğum mezat ortamlarında birçok sahaf, kitapçı arkadaş edindim. Gerçekten alışkanlık yapıyor. Kitapların arasında olmak huzur veriyor. Her çeşit kitaba ulaşılabiliyor, hem de en uygun fiyatlarda. İstanbul’un değişik semtlerinde hemen hemen haftanın her günü düzenli olarak haftalık mezatlar düzenleniyor. Bu mezatlara ücretsiz katılabilir, birçoğu teklif usulü olan eserlere pey vererek uygun fiyatlara alabilirsiniz. Alışta ve satışta yüzde 15 komisyon alınıyor. Çoğunlukla mezatlarda satışa çıkacak kitapların görselleri sosyal medya ve özellikle de Facebook üzerinden paylaşılıyor.
Mezatlarda açık artırma usulü geçerli ve genelde bir liradan başlıyor, 300-500 liraya kadar çıkan kitaplar da oluyor. Bunlar daha çok tarihi, Osmanlıca ve nadir kitaplar oluyor. İmzalı kitaplar, nadir kitaplar, ne ararsanız, bazen arayıp da bulamadığınız eserlere rastlıyorsunuz.
Yunus Demir (Sahaf Amca): Fatih Atikali semtinde bulunan Park Sahaf ile başlamış. 40 yıldır kitap işiyle uğraşıyor. Dört yıldır mezat işini yapıyor. Mezatlar haftada üç gün genellikle Çarşamba, Cuma, Pazar günleri saat 18.30’da yapılıyor.
Fırat Börekçi (Payrus Sahaf): Fatih Kıztaşı Yapı Kredi Bankası bitişiğinde bulunan dükkanında beş yıldır kitap işiyle, iki yıldır da mezatla uğraşıyor. Mezata çıkacak kitapları tedarikçiler, mezata gelenler sağlıyor..
Hüseyin Palevi (Dylemi Sahaf): Fatih İtfaiye Parkı’nın karşısında bulunan Dylemi Sahaf yedi yıldır mezat işi yapıyor. Mezatlar Pazartesi, Perşembe günleri 18:18’de başlıyor. Fatih bölgesinde müdavimleri en çok olan mezat.
Burak Bilgiç (Dersaadet Sahaf): Tophane’de bulunan dükkanında 20 yıldır kitap işiyle uğraşıyor, dört senedir de kitap mezatı yapıyor. Mezatlar Pazar günleri saat 14:00’de başlıyor.
Mezat müdavimleri
Mezatlara gelen mezat müdavimleriyle de görüşüyorum. Veli Sevimli, “kitap benim için hayattır, aşktır, sevgidir” diyor. Muhammed Ali Dolunay, “sevdiğim kitapları alıp satmaya çalışıyorum. Alanında bir boşluğu dolduran veya yeni bir şey söyleyen kitapları sattığım zaman mutlu oluyorum. Bazı kitapları satmıyorum” diyor. Mustafa Duran, “Bir kaç senedir mezatlara giderim. Kitapları bildim bileli severim, ancak yoğun olarak mezatlara geliş sebebim, sigarayı bıraktığım için kendime bir uğraş olarak görüyorum. Üç senedir çok keyif aldığım bir sosyal aktivite mekânı oldu mezatlar” diye anlatıyor.
,