Küçük bedenlere büyük gelinlikler
07.05.2019 09:55

Küçük bedenlere büyük gelinlikler


Haber Üsküdar - Feyzanur Karagöz

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı araştırmalara göre, toplam evlilikler içinde çocuk gelin oranının en yüksek olduğu il yüzde 16,6 ile Ağrı, en düşük olduğu il ise 0,4 ile Tunceli. Ağrı'da 712 kız çocuk "gelin" olurken, Tunceli'de 2 çocuk evlendirildi. Kız çocuğu evlenmelerinin yüksek olduğu diğer iller Muş (yüzde 16,1), Bitlis (yüzde 12,3) ve Ardahan (11,9) olarak sıralandı. Düşük oranlı iller ise Rize (yüzde 1,1) ve Trabzon (yüzde 1,4) olarak kaydedildi.    

Evlendiğim gün pişman oldum

Çocuk yaşta gelin olan bir kadın şunları anlatıyor: “Evlendiğim gün pişman oldum. Küçüktüm, evliliğin ne demek olduğunu bile bilmiyordum. Evleniyordum ama eşin ne demek olduğunu bilmiyordum. Eş ne demekti, görevleri neydi bilmiyordum bile. Akşam olunca uykum gelirdi hemen. Eşim benden çok büyüktü ve cinsel beklentisi vardı. Ben uyumak istiyorum derdim, o da kızardı. Cinsellik nedir bilmiyordum. Çok korkuyordum. Kadın olduğumu 30 yaşıma geldiğimde anladım. Bugünkü aklım olsa 25 yaşından önce evlenmem. Çocukluğumu yaşamak ve okumak isterdim. Sadece 1. sınıfı okudum. İkiz kardeşlerim oldu. Annem, ‘kız çocuğu okuyup ne yapacak’ deyip çocuk bakmak için beni okuldan aldı. Şimdi günümüz evliliklerine baktığımda bizim zamanımızdaki gibi çevre faktörü olmadığını görüyorum. Elalem ne der diye katlanmak zorunda görmüyorlar kendilerini. Anlaşamazlarsa ayrılıyorlar. Eşim benden çok büyüktü. Beni ailem değil, eşim büyüttü. O bana derdi şöyle davran böyle davran diye. Daha kime nasıl davranacağımı bile bilmiyordum. Annem-babam bana hiç sormadı evlenmek istiyor musun diye. Babam sadece “şu kadar başlık parası aldım" dedi. Anneme dedim ki, ‘Ben koyun muyum da beni satıyorsunuz?’ ‘Sana mı soracaktık’ dedi. Kendimi evlilikte buldum. Rahat bir ortam yoktu, kaynanam kaynatam aynı zamanda yengem ve amcamdı. Kaynanam hiçbir zaman beni gelin olarak istemedi, sevmedi de. Eşime sürekli ‘sen ne biçim erkeksin, sen adam olsan ağzını burnunu kırarsın’ derdi. Ben çocuk yaşta evlendiğimden kızımın küçük yaşta evlenmesini istemiyorum. Her şeyi konuşup anlatıyorum bilsin diye.”  

Gençler her şeyin farkında

Gençlere çocuk evlilikleriyle ilgili görüşlerini sorduğumda benzer cevaplar alıyorum: “Yanlış olduğunu düşünüyorum, genelde Doğu’da oluyor böyle şeyler, ben de Doğu’luyum. Birçok kız, ailesi zorla evlendirecek diye evden kaçıyor." Bir başkası şunları söylüyor: "Hiç düşünmeden küçük yaştaki çocukları sırf başlık parası almak için evlendiriyorlar. Evlendirmek istedikleri kişi zenginse zaten tamam. Özellikle zengin ailelere veriyorlar ki daha çok başlık parası alsınlar. Hiç düşünmüyorlar bu çocuk çocukluğunu yaşayacak, okuyacak, meslek sahibi olacak, sonra isterse sevdiği ve kendi istediği birisiyle evlenecek. Böyle aileler çocuklarını değil sadece kendilerini düşünüyorlar. Onlar için para önemli, çocuklarının geleceği değil".