Sıcak havalar Finike portakalını vurdu
28.07.2020 15:46

Sıcak havalar Finike portakalını vurdu


Haber Üsküdar - Saliha Meşe

Ülkemizde ve dünyada portakalıyla meşhur olan Antalya'nın Finike ilçesi son 75 yılın en sıcak Mayıs ayını yaşaması sebebiyle portakal hasadında çok büyük zayiat verdi.

Finike Antalya’nın güneyinde bulunan ve sahile uzanan 20 km’lik plajının yanı sıra adından sıkça söz ettiren portakalıyla tanınan küçük bir ilçe. Öyle ki, Finike portakalı 1994 yılında Kaliforniya’da yapılan lezzet testlerinde Washington cinsinde dünyanın en iyi portakalı seçiliyor. İlçede yıllık yaklaşık olarak 150 bin ton portakal hasadı yapılıyor. Türkiye’de yetişen portakalın yaklaşık  sekizde biri Finike ilçesinden toplanıyor. Finike portakalı Adana, Mersin, Hatay portakallarına oranla dayanıklılık açısından daha zayıf olduğu için ihracata gönderilmiyor ve Türkiye içerisinde tüketiliyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle meyve tomurcuklarında ciddi bir dökülme yaşandı. İlçede Haziran ve Temmuz aylarında çok daha sıcak günler yaşanmasına karşın Mayıs ayında portakal tomurcukları yeni oluşmaya başladıkları için sıcaktan etkilendiler. Henüz küçük ve yetişme aşamasında olan boncuk şeklindeki portakallar dala tutunacak erişkinliğe ulaşamadan maruz kaldıkları sıcaktan ötürü büyük oranda yandı. İlçede her yıl hasat edilen 150 bin ton portakalın 70 bin tonunun bu şekilde döküldüğü belirtiliyor.

Portakal fiyatları iki katına çıkabilir

İlçede portakal bahçelerine sigorta yapan şirket sıcakların sigorta maddeleri arasında bulunmaması sebebiyle üreticinin zararını karşılamadı. Bunun üzerine ilçenin önde gelen üreticileri Tarım ve Orman Bakanlığı’yla iletişime geçerek zararlarının karşılanması yönünde talepte bulundu. Bakanlıktan henüz olumlu ya da olumsuz bir karar çıkmadı. Üreticiler, portakal hasadındaki azalmanın bir sonucu olarak bu sene portakal fiyatlarında bir önceki yıla göre yüzde yüz artış yaşanabileceğini ifade ediyorlar.