Koronavirüs salgını evcil hayvanların yaşamını da olumsuz etkiliyor
Haber Üsküdar - Gözde Güven
Koronavirüs salgını yalnızca insanların değil evcil hayvanların yaşamlarını da altüst etti. Haber Üsküdar olarak evcil hayvanların bu süreçten nasıl etkilendiklerini ve ne gibi ek önlemler almamız gerektiğini Uzman Veteriner Hekim Bulut Aktaş'a sorduk.
Salgın hastalık sebebiyle evlerimize kapandığımız bir dönem yaşıyoruz, rutinlerimizin dışına çıktık. Peki sürekli evimizde olduğumuz bu süreçte evcil hayvanlarımız durumdan nasıl etkilenir?
Sürekli evlerde olduğumuz bu süreçte evcil hayvanlarımız durumdan özellikle piskolojik olarak çok olumlu etkileniyorlar. Bizlere duygusal olarak daha bağlı oldukları için onlarla daha fazla vakit geçirmek onlar için elbette mükemmel bir fırsat oldu.
Peki sürekli olarak yan yana olduğumuz için çok ilgi gösterilmesi ve oyun oynanması doğru bir davranış mıdır?
Evet kesinlikle doğru bir davranış, evde olduğumuz sürece ilgi gösterip oyun oynamak gerekiyor. Sevginizi hissettirmek önemli. Aksi durumda evde olmamıza rağmen ilgi göstermeyip oyun oynamadığımız zaman kendilerini dışlanmış hissedip, sevilmediklerini düşüneceklerinden dolayı olumsuz etkilenirler. Günlük yaşamlarının dengesinin değiştiği bu dönemde fazladan ilgi gösterip oyun oynamak onların piskolojileri için çok faydalı olacaktır.
Karantina günlerimiz bittiğinde normal yaşantımıza geri döneceğiz. Birlikte geçirilen vakitlerde ani bir değişim olacak. Bu süreç onların psikolojisini nasıl etkileyecek? Normal düzene geçtiğimiz o günlerde onlara nasıl davranmalıyız?
Bu süreç sonrasında elbette hafif bir depresyon hali olabilir, tepki gösterme durumları olabilir. Her birey gibi evcil hayvanımızın da tepkileri farklı olacaktır. O yüzden normal düzene geçtiğimiz günlerde en azından br süre için iş saatlerimiz dışında onlara daha fazla ilgi gösterip vakit ayırmaya çalışmamız gerekli olabilir.
Koronavirüs önlemleri kapsamında evcil dostlarımızın temizliği ve beslenmesi ile ilgili olarak almamız gereken ek tedbirler var mı? Sokağa çıkmaları durumunda geçirilen vakit süresi kısalmalı mı?
Özellikle köpek dostlarımız için karantina günlerinde uzun yürüyüşlerin aksine sadece ihtiyaçlarının giderilmesi için dışarıya çıkarılması yeterli olacaktır. Temizlik konusunda da özellikle patileri için alkolsüz antiseptikler kullanılabilir. Beslenme olarak değiştirilmesi gereken tek şey, belki yürüyüş vakitleri kısaltıldığı için mama porsiyonları veteriner hekim kontrolünde azaltılabilir. Onun dışında ek beslenme takviyesine gerek yok.
Dünya Sağlık Örgütü'nün aksi yöndeki açıklamalarına rağmen hâlâ evcil hayvanların virüs taşıyıcısı olabileceği ve onlardan da insanlara geçebileceği yönünde düşünceler var. Bu korkuyla malaesef evcil hayvanlarını terk edenlerin de olduğu söyleniyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?
Evet maalesef böyle bir durum var. Dünya Sağlık Örgütü’nün de açıkladığı gibi evcil hayvanlarımızın virüs taşıcı özelliği marketten aldığınız bir üründen çok daha azdır. Elbette çevremizdeki her şey gibi onların da taşıyıcı özelliği var. Marketten aldığınız ürünler, apartman kapıları, asansörler, kargo poşetleri, en önemlisi de kullandığımız paralardan çok daha azdır evcil hayvanların taşıyıcı olması durumu. Veteriner hekimler dışında kimseyle temas ettirilmez, başka köpekler ve kediler ile bir araya getirilmezlerse, dışarıdan eve geldiğimizde onlara dokunmadan önce ellerimizi yıkarsak korkmaya da gerek kalmayacaktır. Temelsiz kaygılara ve paniğe gerek yok.