Stajyer doktorların salgınla sınavı
28.05.2020 00:50

Stajyer doktorların salgınla sınavı


Haber Üsküdar – Doğa Kaçmaz

Haber Üsküdar olarak Koronavirüs salgınına karşı verilen mücadelenin gizli kahramanlarından olan stajyer/öğrenci doktorlara odaklandık, stajyer tıp öğrencisiyle röportaj gerçekleştirdik.

Altıncı sınıf tıp fakültesi öğrencisi, intörn doktor adayı stajyer Mustafa Çebni ile salgın sürecinde sahada yaşananları, sürecin psikolojilerine etkilerini ve sürecin nasıl yönetildiğini konuştuk.

11 Mart tarihinde ilk vakanın açıklanmasından itibaren nasıl bir ruh haline girdiniz?

Açıkçası ilk vakalar açıklandığında çok fazla tedirgin olduğumuz söylenemez, çünkü önümüzde bu süreci daha erken yaşamaya başlamış ülkeler bulunuyordu ve biz de ülkemizde bu olayın başlayacağını öngörebiliyorduk. Diğer ülkelerin yapmış olduğu hataları ve doğru hamleleri görebilmek, bizim için önemli veri sağlıyordu.

Bu süreçte iş yükünüz ne kadar çoğaldı? Yaklaşık son üç aydır sosyal hayatınızda neler değişti?

Tabii ki bu süreçte bütün sağlık çalışanlarına normalden daha fazla iş yükü düşmeye başladı. Gerek hekimler, gerek hemşire arkadaşlarımız, gerekse de diğer sağlık personelleri bu süreçte hocalarımız ve yönetimin direktifleri ile gereken hizmeti özenle veriyor. Sosyal hayata değinecek olursak, sosyal hayatımız bitmiş durumda, çünkü bizler hastalığın en riskli taşıyıcılarıyız. Nöbetimiz bittikten sonra bizler için sağlanan tesislerde dinleniyoruz.

Şu an vaka sayısı/iyileşme oranı güncel tablosundan memnun musunuz? Gözlemleriniz nedir? İyi bir noktada olduğumuzu söyleyebilir miyiz ?

Güncel tablonun gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. Sağlık çalışanlarının özverili bir şekilde çalışması, Türk halkının gerekli özeni göstermesi, vatandaşların ihtiyaç duymadıkça evden çıkmaması bu süreçte bize çok yardımcı oldu. Bu zamana kadar sürecin gayet iyi yönetildiğini düşünüyorum. COVID-19 ile verdiğimiz mücadelede bizi zor duruma düşürecek tek şeyin bu olumlu tabloya bakıp rehavete kapılmak olduğunu düşünüyorum. Biraz daha sabretmeli ve ülke olarak rahat bir nefes almalıyız.

Sizce alınan önlemler yeterli mi? Şu yapılsa daha iyi olurdu dediğiniz bir strateji var mı?

Sağlık bakanımızın Türk halkına, bu süreçte aldığı kararları ve yaşadığımız süreci yalın ve açık bir şekilde anlatmasını çok takdir ediyorum. Yapılan uygulamaların ve alınan tedbirlerin oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Tek problemimiz, ilk sokağa çıkma yasağının biraz ani haber verilmesiydi diyebilirim. Yani halkımız biraz panik oldu ve gıda stoku için hep birlikte marketlere gitti. Çok şükür böyle bir durum yaşanmasına rağmen vaka sayılarını çok etkilemedi.

Son olarak, bu kısa ve uzun vadede beklentileriniz nelerdir? Bizlere söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bu süreci kendi açımdan değerlendirecek olursam, ben tıp fakültesini henüz bitirmekteyim. Ben ve diğer tıp fakültesi öğrencileri, bir salgın hastalığın nasıl yönetilmesi gerektiğini bu süreçte gördü. Bir ülkenin sağlık sisteminin nasıl çalışacağını çok başarılı bir şekilde görmüş olduk ve sürecin içerisinde çalışma fırsatı yakaladık diyebilirim. Kriz bizim için bir nevi fırsat oldu diyebilirim.