Kadın girişimcilere destek oluyorlar
04.11.2019 20:45

Kadın girişimcilere destek oluyorlar


Haber Üsküdar - Ayşe Gülay Ödemiş

Dünyanın her yerinde olduğu gibi, Türkiye’de de kadın çalışanlar iş yaşamının içerisinde çeşitli zorluklara maruz kalıyor. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı da kadınların karşılaştıkları bu zorlukları yenebilmeleri için çeşitli çalışmalar yapıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verileri cinsiyet ayrımcılığını gözler önüne seriyor. Aile içi şiddete maruz kalmak, toplumsal ve kültürel baskıyla karşılaşmak, eğitim ve öğretim imkânlarından yoksun bırakılmak, iş yerinde ayrımcılık ve gelir adaletsizliği gibi konular Türkiye’de  kadınların karşılaştıkları başlıca sorunlar arasında yer alıyor.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, 1986 yılından bu yana dar gelirli kadınların yaşam kalitelerini ve ekonomik durumlarını iyileştirmelerine destek olmak ve yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek amacıyla çalışıyor. Yereldeki kadınların örgütlenmeleri, katılımcı liderlik becerilerini güçlendirmeleri ve toplum odaklı kalkınmada  dönüştürücü rol oynamaları için yereldeki kadınlarla birlikte ve onlar için çalışıyor. Bu amaçla tabandaki kadınların yoksulluğa karşı ortak ihtiyaçları etrafında örgütlenmeleri, kalkınmada ve güçlü toplumlar oluşturulmasında kadınların öncülüğünün teşvik edilmesi, afet ve göç yönetiminde kadınların rolünün güçlendirilmesi alanlarında programlar yürütüyor.Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye genelinde cinsiyete  göre işveren dağılımında erkeklerin yüzde 92, kadınların ise yüzde 8 oranında olduğu görülüyor.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı Derneği, kadınların iş bulmada ve iş kurmada yaşadıkları zorlukları aşmaları, cinsiyet ayrımcılığı karşısında farkındalık yaratmak, kadınların ilgi alanlarını ve güçlü yönlerini ön plana çıkarmak üzere 1986 yılında kuruldu. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın kadın girişimciler için birçok desteği bulunuyor.

Gönüllü mentorlar

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, kendi işini kurmak, geliştirmek isteyen kadınlar için girişimcilik programları oluşturuyor. Vakfın toplumsal gelişimine katkıda bulunmak isteyen kadınlar ise gönüllülük ilkesi ile mentorluk yapıyor. Gönüllü mentorlar girişimci olmak isteyen kadınlara finansal kaynaklara ulaşım, mesleki ve kişisel gelişim, iş planı hazırlama, girişimcilik kültürünü arttırma gibi konularda bilgi veriyorlar. Girişimci kadınlar, gönüllü mentorlar sayesinde iş dünyasında belirledikleri hedeflere daha hızlı ulaşabiliyor.

Kadının güçlenmesi için kadın dayanışması

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı üyesi Şengül Akçay, “Dar gelirli kadınların yaşam kalitesini ve ekonomik durumunu iyileştirmek ve yerel kalkınmada liderliklerini güçlendirmek amacıyla KEDV’i kurduk. Kadın kooperatifleri Türkiye’de yerel kalkınmaya çok önemli bir katkı sunuyorlar. Bu sebeple, 2000 yılından bu yana büyümekte olan kadın kooperatiflerinin sürdürebilirliklerini ve yerel kalkınmadaki etkilerini artırmaya yönelik çalışmalar planlıyoruz. Bu sene Çanakkale’de kadınlar tarafından işletilecek butik bir peynir üretim tesisi ve misafir evi kurulması için bir kadın kooperatifiyle çalışma yürütüyoruz. Ayrıca geleceğin en önemli toplumsal sorunlarından biri olacağı öngörülen bakım hizmetlerinin (yaşlı, çocuk, hasta) toplum temelli olarak, kadın kooperatifleri tarafından nasıl sunulabileceğine dair fizibilite çalışmaları planlıyoruz. Türkiye’nin her yanından 100’e yakın kadın kooperatifini bir araya getiren SIMURG Kadın Kooperatifleri Birliği ve iletişim ağının sekreteryasını yürütüyoruz. Deneyimlerimizi Hindistan, İran, Endonezya gibi ülkelerdeki kadın kuruluşlarına aktardık. Son zamanlarda ise mülteci kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Kadınlar hem üretiyor hem kazanıyorlar 

Girişimci kadınlardan biri olan Mine Süren, ana okulu öğretmeni. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın girişimcilik eğitimine katıldı. Doğal ürünlerden hazırladığı peynir mayası üretti. "İnşallah ülkemdeki tüm çocuklar, insanlar bu mayadan faydalanırlar" diyor. Bu mayalardan elde ettiği peynirleri satışa sunmaya başladı. Hatice Kaya, 4 çocuklu bir ev hanımı. Evde oturmaktan sıkılınca, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın girişimcilik eğitimlerine katıldı. Daha sonra misafirlerinin de çok beğendiği içli köfteleriyle iş hayatına atıldı. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın girişimcilik eğitimine katılan ev hanımı Nuran Açar, daha önce evinde zevkle yaptığı yemekleri açtığı küçük lokantasında müşterilerin beğenisine sunuyor. İş fikrini geliştirmek üzere Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’na katılan Berrin Değirmendere, 10 sene özel bir şirkette güvenlik görevlisi olarak çalıştı. Daha sonra Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı’nın sunduğu girişimcilik eğitimlerini alarak, evinde yaptığı pastaları oğlunun kurduğu internet sitesi üzerinden satmaya başladı.