Kanada'da eğitim gören Türk öğrenci Koronavirüs sürecinde yaşadıklarını anlattı
11.05.2020 13:22

Kanada'da eğitim gören Türk öğrenci Koronavirüs sürecinde yaşadıklarını anlattı


Haber Üsküdar - Ege Bayraktar 

Koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerden biri olan Kanada'da öğrenim gören Batuhan Ceviz, salgın sürecinde yaşadıklarını anlattı. Ceviz, maske ve eldiven sıkıntısı yaşadıklarını belirterek bu malzemeleri hiçbir yerde bulamadıklarını ifade etti.

Batuhan ne kadar süredir Kanada'da öğrenim görüyorsun? Öğrenim gördüğün okuldan ve okulun şartlarından memnun muydun?

İki yıl oldu Kanada'ya geleli. Bu süreçte henüz ülkeme dönmedim. Kanada’da George Brown College'da eğitim alıyorum. Okul eğitim olarak çok iyi ancak çok fazla yabancı öğrenci olduğu için dil öğrenme süreci ve derslere uyum sağlamak zor oluyor. Kanada'da çok fazla yabancı öğrenci olduğu için herkesle kolay kolay anlaşamıyorum. Tabii bu nedenle zorlandığım bazı durumlar olabiliyor.

Salgın sürecini Kanada nasıl yönetiyor? İnsanlar kurallara uyuyor mu?

Kanada yönetimi salgın sürecini bence iyi yönetiyor. Hükümetin verdiği kararlara Kanada halkı genel olarak uyuyor ve itiraz etmiyor. Genel olarak huzur ve refahın sağlandığı bir ülke olduğu için insanlar yönetimden memnun diyebilirim. Hükümetin yanlış herhangi bir politikasını görmedim. Ancak sağlık sistemi Türkiye'de olduğu kadar gelişmiş değil. Doktorların bizim doktorlarımız kadar tecrübesi olmadığını düşünüyorum. Türkiye tıp anlamında çok daha gelişmiş bir ülke bence. Kanada bu sağlık sistemi nedeniyle ileride salgın sürecinde sorun yaşayabilir.

Maske, eldiven ve temizlik malzemeleri kolay bulunuyor muydu?

Hayır, maske ve eldiven bulmakta güçlük çekiyorduk. Kanada'nın bu konuda çok eksiği olduğunu söyleyebilirim. Haftada hatta iki haftada ancak bir eldiven veya maske bulabilirsek iyi. Temizlik malzemeleri de marketlerde kısa sürede tükeniyor. Halk kurallara uyuyor genel olarak, sosyal mesafeye uymayan insan yok diyebilirim. Normalde çok rahat bir toplum ama bu süreçte herkes canını kurtarma derdinde.

Türkiye'ye nasıl döndün? Dönüş yolunda neler hissettin?

Türkiye'ye Kanada'ya gönderilen üçüncü tahliye uçağıyla döndüm. Yol normalden daha kısa sürdü. Bizden başka havada uçak yoktu. Yolda çok ciddi tedbirler alındı. Özel sterilize edilmiş eldiven ve maske verdiler. Uzun süre aç kaldık, yiyecek bulamadık. Ne büfe ne de yemek veren bir yer açıktı ama sağ salim ülkeme geldiğim için mutluyum.

Yurt dışından gelenlere uygulanan karantina sürecinden de bahsedelim. Karantina sürecinde nerede kaldın? Sağlık personelleri ve alınan önlemler yeterli miydi?

Karantina sürecinde 14 gün öğrenci yurdunda kaldık. Her odada iki kişi vardı ama sağlık personelleri bizimle çok iyi ilgilendi. Türkiye'nin sağlık alanında hiçbir ülkeden geride kalmadığını net bir şekilde söyleyebilirim. Bence ülkemiz süreci en iyi yöneten ülkelerden biri. Bu konuda tüm sağlık personellerine teşekkür ediyorum, bizlerle çok iyi ilgilendiler.