Koronavirüs salgını küçük esnafı tüketiyor
14.06.2020 19:22

Koronavirüs salgını küçük esnafı tüketiyor


Haber Üsküdar – Büşra Yavuz

Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19 salgını tüm dünyaya hızla yayıldı. Türkiye'de ilk vaka 10 Mart 2020'de görüldü. Virüsün yayılmasıyla birlikte pek çok önlem alındı. İnsanlar evde kalmaya, günlük ihtiyaçları dışında dışarı çıkmamaya başladı. Bu durum küçük esnafı da olumusz etkiledi.

Ümraniye’de züccaciye dükkanı olan Hasan Yavuz, yaşanan süreci bir esnaf gözünden anlattı. Covid-19 salgını sürecinde küçük büyük tüm esnafın işlerinin kötü gittiğini belirten Hasan Yavuz, süreç bir süre daha böyle devam ederse birçok esnafın kepenk kapatmak durumunda kalacağını ifade etti. Üç aydır doğru dürüst iş yapamadıklarını belirten  Hasan Yavuz, 3 aylık cirolarının sadece 15 gün yetecek kadar olduğunu, işlerinin yüzde 85 oranında azaldığını söyledi.

"Kredi alamıyorum"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kovid-19 salgını ile mücadele sürecinde esnaf ve sanatkârlara yönelik kredi desteğinde bulanacaklarını açıklamıştı. KOSGEB üzerinden sağlanan desteğe başvuru yapan esnaf ve sanatkârlara kredi verilecekti. Ancak bu krediden yararlanamadığını söyleyen Hasan Yavuz gerekçesini şöyle açıkladı: "Daha önce KOSGEB üzerinden bir kredi almıştım, kredinin taksitlerini hâlâ ödemeye devam ettiğim için şu an destek paketinden faydalanamıyorum. Bu durum, benim gibi olan birçok esnaf için sıkıntı yaratıyor."