Pandemide online alışverişler arttı
17.12.2020 13:10

Pandemide online alışverişler arttı


Haber Üsküdar – Şerife Berivan Ortasöz

Türkiye'de Mart 2020'de başlayan Kovid-19 salgını nedeniyle insanlar evlerine kapandı. Birçok iş yeri home ofis sistemine, öğrenciler ve öğretmenler de online eğitime geçiş yaptı. İnsanların çalışma ve eğitim şeklinin değişmesinde önemli rol oynayan koronavirüs, alışveriş alışkanlıklarının değişmesine de yol açtı.                                                                                

"Koronavirüs online alışverişin yaygınlaşmasına yol açtı"

Birçoğumuzun hayatta alışkanlıkları farklı, alışverişte de alışkanlılıklarımızın farklı olduğunu görebiliyoruz. Bazılarımız AVM’lerden, bazılarımız pazardan hatta bazılarımız gıda alışverişlerini bakkal çırağı vasıtasıyla giderirken, internetin gelişmesiyle online alışverişler hayatımıza girdi. Son yıllarda insanlar, özellikle de metropollerde yaşayan insanlar hayatın temposuna ayak uydurmakta zorlanabiliyor. Online alışveriş insanlara fiziksel ve zamansal anlamda vakit kazandırıyor. Koronavirüs sebebiyle evlerimize kapanınca çoğumuz, hatta halen bakkal çırağıyla alışverişini yapanlar bile online alışverişe yöneldi. Koronavirüs online alışverişin yaygınlaşmasında önemli bir rol oynadı. Bu süreçte e-ticaret yapan site sayısı iki katına çıktı.

Bir araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 64,5'i koronavirüsten sonra online alışverişe yöneldi

Covid-19 Salgınının Tüketicilerin Online Alışveriş Tercihine Etskisi adı altında yapılan bir araştırmada anket katılımcılarına online alışveriş tercihlerinin salgın sürecinde değişip değişmediği soruldu. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, Covid-19 sürecinde tüketicilerin yüzde 64,5'inin alışveriş tercihlerinin değiştiği görüldü. Demografik özelliklere göre,  kadınlar erkeklerden daha fazla online alışverişi tercih ettiklerini söylediler. Yaş aralığı olarak bakıldığında ise, online alışverişi tercih edenlerin başında yüzde 75 oranla 18-24 yaş arası gençler bulunuyor. Eğitim durumuna göre bakıldığında da, yüzde 70,7 oranla en çok yüksek lisans mezunlarının online alışverişi tercih ettikleri görülüyor

Online alışverişte en çok gıda ürünleri satın alınıyor

Yapılan araştırmaya göre, 200 katılımcının 123’ü (%61,5) gıda alışverişi yaptığını, 16’sı (%8) medikal malzemeler (maske, dezenfektan, kolonya) satın aldığını, 11’i (%5,5) bebek, çocuk ihtiyaçlarını karşıladığını, 14’ü (%7) temizlik malzemeleri aldığını, 10’u (%5) giyim alışverişi yaptığını, 10’u (%5) kişisel bakım ürünleri/kozmetik ürünleri satın aldığını, 5’i (%2,5) elektronik ürünler satın aldığını, 2’si (%1) teknolojik ürünler aldığını, 2’si (%1) ayakkabı satın aldığını, 5’i (2,5) diğer ürün gruplarından satın aldığını ifade ediyor.

Kadınlar erkeklerin 2 katı oranında online alışverişe yöneldi

Hürriye gazetesinde yayyımlanan bir başka araştırma haberine göre, pandemi sürecinde online alışverişlerin yüzde 33’ünü erkekler yaparken, kadınlarda bu oran yüzde 67’ye yükseldi. Kadınlar yüzde 55'i mobilden yüzde 45'i ise web üzerinden alışveriş yaptı. Bu durum erkeklerde tam tersi. Erkeklerin yüzde 71'i online alışverii için web'i tercihe derken mobilden alışveriş yapanlar yüzde 29'da kaldı. 

"Salgın öncesi nadiren online alışveriş yapıyordum"

Pandemi sürecini evde geçiren İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlişkiler öğrencisi ve aynı zamanda bir home ofis çalışanı olan Rabia Nur Ortasöz’e alışveriş alışkanlıklarıyla ilgili sorular sordum.            

Covid-19 salgını öncesi ne sıklıkla alışveriş yapıyordunuz?

Nadiren online alışveriş yapıyordum. Özellikle kıyafetlerimi dokunarak ve deneyerek tercih ediyordum, fakat nadiren de olsa güvenilir birkaç siteden kıyafet alışverişi yapıyordum. Yine de gıda, özel ihtiyaçlar, makyaj malzemeleri gibi ürünleri giderek almayı tercih ediyordum.

Salgını sürecinde ne sıklıkla alışveriş yapıyorsunuz?

Mütemadiyen online alışveriş yapıyorum. Mağazalara ya da marketlere gitmemeye özen gösteriyorum, çünkü herkes gibi evimizde hasta/kronik hasta bulunduğu için dokunulmayan ürünleri tercih ediyorum. Dört kardeş olduğumuz için bazen eve günde birkaç kez kargo geliyor.

Bu süreçte en çok ne tür ürünler alıyorsunuz?

En çok gıda alışverişi yapıyoruz. Çünkü temel ihtiyacımız ve hızlı tükeniyor. Ayrıca sürekli evde olduğumuz için çeşit çeşit yemekler yaparak güzel vakit geçirmeye çalışıyoruz.

En az tercih ettiğiniz ürün grubu hangisi?

En az ayakkabı alışverişi yaptım. Çünkü ayakabının kalitesine, kalıbına güvenmek deneyimlediğim üzere daha zor.

Peki bu süreçte hangi sitelerden alışveriş yapmayı tercih ediyorsunuz?

Başta Trendyol olmak üzere Getir ve Yemek Sepeti evimizin bir parçası oldu.

Onine alışveriş hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kesinlikle müthiş bir kolaylık, devletin de yaptırımları sonucunda değişim ve iade konusunda müşteri hakları ön planda olduğu için, memnun olmadığımız taktirde mağdur da edilmiyoruz.

Son olarak, alışveriş alışkanlığınız ne kadar değişti?

Çok değişti. Örneğin bir kıyafet için alışveriş yaparken güzelliği ve duruşu ön plandayken online alışverişte kumaşından kalıbına tüm detaylar alışveriş kriterlerimi değiştirdi. Aynı zamanda market için örnek verecek olursam, ürünlerin marketlerdeki fiyat farkını ve indirimlerini tek tuşla görme fırsatım oldu ve aynı ürünü daha uygun fiyata mâl edebildim. Ayrıca, ürün seçeneklerimiz çoğaldı. Online marketlerde çeşitlilik mağazalara göre çok daha fazla.