Koronavirüs salgını yaşlıların hayatını zorlaştırdı
15.04.2020 20:13

Koronavirüs salgını yaşlıların hayatını zorlaştırdı


Haber Üsküdar - Jülide Göksal

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Kovid-19) salgınında 65 yaş üstü kişilerin daha büyük bir risk altında olduğu söyleniyor. Bu nedenle 21 Mart Cumartesi gecesi saat 24.00'ten itibaren 20 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerin sokağa çıkması sınırlandırıldı. Biz de, Haber Üsküdar olarak salgının yaşlılarımızı nasıl etkilendiğini, salgından korunmak için ne tür önemler aldıklarını öğrenmek için İstanbul’da yaşayan 68 yaşındaki Makbule Kızılarslan'la konuştuk.

"Başımı pencereden uzatmaya korkar oldum"

Makbule Kızılarslan, yaşanan bu zorlu süreci nasıl aşmaya çalıştığını, eskiden fazla dikkat etmediği şeyleri şu anda ne kadar önemsediğini ve bu zorlu süreçte kronik rahatsızlığı olmasının ama salgın nedeniyle hastanelere gidememesinin zorluklarını anlattı: "Bu virüsten korunmak için kendimce bazı önlemler aldım. Meselâ artık asla dışarı çıkmıyorum. Evde birlikte yaşadığım eşim ve kızımı da zorunlu olmadıkça çıkartmıyorum, alışverişten gelen ürünleri dezenfekte etmeden mutfağa yerleştirmiyorum ve asla misafir kabul etmiyorum, ben de gitmiyorum. Canım çok sıkıldığında balkona çıkıp nefes alıyorum, ama onu yapmaya bile korkar oldum. Tabii ki bunlar da benim için çok kolay olmayan şeyler, salgın bitene kadar maaleef bu duruma ayak uydurmak, alışmak zorundayım. Bunun dışında ben vertigo, eşim de koah hastası, salgın daha ülkemize gelmeden bir gün önce hastanede MR’ım çekilmişti, bir hafta sonra doktoruma kontrole gidecektim, ama maalesef şu anda böyle bir şey mümkün gözükmüyor. Eşim için de aynı şey geçerli, koah hastası olduğundan dolayı sürekli kullanması gereken ilaçları var, onlar bittiğinde nasıl bir süreç izleyeceğiz, şu anda bilmiyorum, yaşayıp göreceğiz."

"Düzenim alt üst oldu" 

Eşi ve kızıyla yaşayan Makbule Kızılarslan, 65 yaş üstüne gelen dışarı çıkma yasağı konusundaki süşüncelerini de şöyle açıkladı: "Sağlığımız için gerekli bir önlem olduğunu düşünüyorum. Ama bunun yanı sıra tek yaşayan, ihtiyaçlarını kendisinden başka karşılayabilecek kimsesi olmayan akranlarım için üzülüyorum. Ben kızımla yaşıyorum, bu yüzden market alışverişi ya da benzeri konularda sıkıntı çekmiyorum. Devletin bu durumdaki insanlara daha çok yardım ettiğini görmek istiyorum. Vaktimizin tamamını evde geçirmek vs. bunlar herkes için yeni, alışılması güç olan şeyler, tabii bir de üstüne izlediğimiz haberler eklenince ruh halimi fazlaca etkilemiş durumda, bunlardan bahsetmem gerekirse, virüsten dolayı hayatını kaybetmiş olan insanların çoğunluğunun yaşlı olması psikolojimi çok kötü etkilemiş durumda, kafamı dağıtmak için evde birçok şey yapmaya çalışıyorum ama maalesef korkularıma engel olamıyorum. Umarım bir an önce tüm dünya bu kötü günleri atlatır, eski yaşantımıza geri döneriz.’’