AVM'ler açıldı ancak çoğu mağaza kapalı!
18.05.2020 15:18

AVM'ler açıldı ancak çoğu mağaza kapalı!


Haber Üsküdar - Onat İskenderoğlu

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 21 Mart tarihinden beri kapalı olan AVM'ler (alışveriş merkezleri) 11 Mayıs'ta sessiz sedasız açıldı. Salgın nedeniyle tedirgin olan vatandaşların henüz ilgi göstermediği alışveriş merkezlerinde çok sayıda iş yeri de henüz kepenklerini açmadı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzun süredir kapalı olan alışveriş merkezleri hafta başından bu yana açık olmasına rağmen vatandaşlardan eskisi kadar ilgi görmüyor. Kocaeli’de bulunan Outlet Center alışveriş merkezi müşterilerini hijyen kuralına uyarak almaya başladı.

Bina girişlerinde müşterilerin maske kontrolünün yapıldığı yerleşkede her köşeye uyarı panoları konulduğu görülüyor. AVM'nin içinde merkezi noktalara belirli aralıklara dezenfektanlar yerleştirilmiş. Alışveriş merkezi içindeki banklara sosyal mesafe kuralı kapsamında üstünde uyarılar yazan saksılar konulmuş. Vatandaşların banklarda sosyal mesafeye uygun şekilde oturmaya dikkat ettiği görülüyor.

Giyim mağazaları kapılarını açmadı

Kocaeli’de bulunan Outlet Center alışveriş merkezi açılmış olmasına rağmen bütün giyim mağazalarının kapılarını açmadığı görülüyor. Alışveriş merkezlerinin açılması merkezi bir kararla alınmış olsa da her markanın kendi tedbirlerini alıp farklı bir politika izlediği görülüyor. AVM’ye gelen bazı vatandaşlar az sayıda mağazanın açık olması nedeniyle alışverişlerini yapamadıklarını belirtiyorlar. Alışveriş yapmaya gelen Hasan D., ‘‘Kendime ayakkabı almaya geldim ama çoğu mağaza kapalı, istediğimi bulamadım’’ diyor.

‘‘Hem maske hem siperlik takıyoruz’’

Alışveriş merkezinde güvenlik görevlisi olan Adnan M. ise alınan tedbirlerle ilgili şunları söylüyor: ‘‘Burası açık AVM olduğu için ilk günden biraz yoğunluk oldu. En büyük sorunlardan biri alışveriş merkezlerinin havalandırmaları. Mağazalar açık alanda olup cadde gibi dükkan dükkan bölündüğü için insanlar açık havada daha rahat yürüyebiliyor. Biz önlem olarak hem maske hem siperlik takıyoruz. Genel olarak tedbirlerden bahsedecek olursam; yiyecek ve içecek üzerine satış yapan kafeler ve restoranlar kapalı, her yüz metrede bir el dezenfektanları bulunuyor, çocuk parkları kapalı. Dikkatli olmaya çalışıyoruz, herkesi kurallara uymaya davet ediyoruz’’

Alışveriş merkezinde anons sisteminden 10 dakikada bir uyarılar yapıldığı dikkat çekiyor. AVM içerisindeki kafelerin ve restoranların kapalı olduğu, süpermarket ve bazı mağazaların dışında kuaförlerin de hizmet veren kısıtlı işletmelerden olduğu görülüyor.