Rize'de çay hasadı başladı: İl dışından gelen çay üreticileri önce karantinaya alınıyor
31.05.2020 12:36

Rize'de çay hasadı başladı: İl dışından gelen çay üreticileri önce karantinaya alınıyor


Haber Üsküdar - Samet Sağlam

Rize'de çay hasadı başladı. İçişleri Bakanlığı 12 Mayıs'ta yayımladığı çay genelgesiyle Çaykur’a kayıtlı bulunan çay üreticilerinin ilk kesim yaş çay hasadı için 20 Mayıs Çarşamba gününden itibaren çay bahçelerinin bulundukları illere ‘seyahat izin belgesi’ almak şartı ile seyahat edebileceklerini duyurmuştu. 20 Mayıs'tan itibaren izin belgesi alan çay üreticileri Rize'ye doğru çay göçünü başlattı. Çoğunlukla İstanbul’dan gelen çay üreticileri koronavirüs önlemleri kapsamında önce karantinaya alındılar, ardından çay bahçelerine yöneldiler. 

Biz de Haber Üsküdar olarak bu süreci haberleştirdik. Öncelikle Doğuş Çay eksperliğini yapan Murat Sağlam’a sorular yönelttik.

   

İstanbul’dan gelen çay üreticileri sizin için bir tehlike arz ediyor mu?

Koronavirüs nedeniyle önlemler alınmadığı takdirde tabii ki önemli bir tehlike arz ediyor. Onun için biz de önlemlerimizi alıyoruz, onların da önlem almaları için uyarıyoruz. Sonuç olarak, tabii tehlike arz ediyor ama önlemlerimizi ne kadar alırsak, önlemlere ne kadar uyarsak hepimiz için iyi olur.

Çay alım yerinde nasıl önlemler alıyorsunuz?

Maske takıyoruz, çay geldiği zaman eldivenlerimizi takıyoruz. Duvarlara maskesiz girilmez ve sosyal mesafeye uyalım gibi uyarılar astık.

Alım yerinde yoğunluk oluyor mu? 

Alım yerindeki bu yoğunluğu ben de beklemiyordum, ama seyahat yasağının çay üreticilerini kapsayacak şekilde hafifletilmesi etkili oldu. Diğer şehirlerden gelen üreticiler çaylarını toplayabiliyor. Geçen seneyle kıyaslarsak, bu sene daha fazla yoğunluk var. Geçen sene her gün alım yaptım ama bu sene bazı günler yoğunluktan dolayı yapamadım yani bu da demektir ki çay toplanıyor. Alım yerinin kalabalık olması da bizim için risk oluşturuyor tabii ki.

Muhtar Hızır Sağlam: İstanbul'dan gelenler önce karantinaya alınıyor

Çay eksperinin ardından Rize merkezdeki Kızıltoprak mahallesi muhtarı Hızır Sağlam’la konuşuyor ve yaşananları soruyoruz.

Mahallenizdeki koronavirüsle mücadele ne durumda?

Biz bu koronavirüs pandemisiyle çok uğraştık ama şu an mahallemizde herhangi bir sorun yoktur.

İstanbul’dan gelen çay üreticileri ne durumda?

Şu an da bir kısmı karantinada, karantina günlerini tamamlayan üreticiler ise çay bahçelerine inebiliyor. Sağlık ekipleri tarafından hepsinin testleri yapılmış ve negatif çıkmıştır.

Kaymakam ve Sağlık Ocağı başhekimiyle iletişim halinde misiniz?

Evet, her gün kendileriyle konuyla ilgili iletişim halindeyim. Halkımıza hizmet verebilmek için sürekli bilgi alış verişi yapıyorum.

Koronavirüs ile ilgili olarak mahalle sakinlerine ne söylemek istersiniz?

Şehir dışından gelenlerin karantina kurallarına uymalarını, çay alım yerlerinde sosyal mesafeye ve maske kullanımına dikkat etmelerini öneriyorum.