Bomonti Antika Pazarı: Her tezgâhta farklı bir nostalji
11.11.2019 22:05

Bomonti Antika Pazarı: Her tezgâhta farklı bir nostalji


Haber Üsküdar - Ayça Aracıçam

İstanbul'un en meşhur ve en eski pazarlarından birisi olan Bomonti Antika Pazarı, tarihe özlemi dinmeyenleri adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor. Şişli ilçesine bağlı Bomonti semtinde yer alan pazarda yaklaşık 200 tezgâh bulunuyor. Ustalardan ev hanımlarına, memurlara kadar her sosyal statüden, her yaş grubundan ve eğitim düzeyinden insanı bulundurmakta. Gezmekten bıkmayacağınız, her tezgâhta bir nostalji, farklı bir hikaye bulacağınız bir pazar...

El emeği göz nuru

Kendi el emeğiyle üreten ve yaklaşık 10 senedir farklı tezgâhlarda bulunan Hasan usta, yüzükten hayvan figürlerine, çatal bıçak takımlarına kadar çoğu şeyi kendisi yapmakta. "Eski kuyumcu, imalatçıyım. Babamın yanında çalıştım. O zamanlar bana uğraşarak oyuncaklar yapardı. Ben de ondan haz alarak öğrendim. Çoğu mezatta da bulundum" diyor. 

"Günlerimi hatta aylarımı veriyorum"

Hasan usta anlatmaya devam ediyor: "Plastikleri hazır olarak alıyorum. Uygun hale getirene kadar zımpara yapıyorum. Daha sonra mumla kalıp çıkartıp basıyorum. Uygun hale geldiğinde son olarak cilalatıyorum. Maliyeti fazla olsa da kârla satmaya çalışıyorum." Ürünlerinize gösterilen ilgiden ve satışlardan memmun musunuz diye soruyorum. "Çok memnunum. Gayet iyi satış yapıyoruz. Günümüzde el işine, eskiye duyulan önem, özlem giderek arttı. Bunun için alıcısı da oluyor" diye cevaplıyor. Peki fiyatlar ne durumda diyorum. "Fiyatlar işçiliğe ve eskiliğine göre değişiyor. Benim ürünlerim 5 TL'den başlayıp 100 TL'ye, hatta daha üstüne bile çıkabiliyor" diyor.

Tezgâhlardaki kimi ürün yurt dışından gelmekte. Kitaplar, porselenler, tablolar da yer alıyor. Kılıçlar, tespihler ve tablolar Osmanlı dönemine tanıklık etmiş. Tarihi özellikleri nedeniyle pazardaki neredeyse tüm ürünlerden pahalı. Yıllarını tezgâhlara verenlerin en büyük kazançları dostlukları. Kimi satıcılar eskilerle vakit geçirmenin, aynı kuşaktan insanlarla bulunmanın verdiği avantajla mutluluk duyuyorlar. Benzer çocuklukları yaşayanlar birlikte eski günleri yad ediyorlar...

"Buranın güzelliği insanlarda"

Hasan usta, "Genellikle burada arkadaşlarımızla sohbet ediyoruz. Mutluluk duyuyoruz, buranın tadı bambaşka. Ahşap radyolar, kasetler, kitapların tüm bakımını yapıyorum. Çalınca da çok mutlu oluyorum. Eskilerle vakit geçirmek büyük bir zevk" diyor. Tarihi ürünlere turistler çok ilgi gösteriyor.  Koleksiyoncuların ve nostalji tutkunlarının ilgi odağı olan ve her yeri tarih kokan Antika Pazarı daha uzun bir süre devam edecek gibi görünüyor.

Bomonti Antika Pazarı'na nasıl gidilir?

Pazara metroyla, otobüsle ve özel aracınızla gildebilme imkânı mevcut. Yenikapı-Hacıosman (M2) metro hattıyla aktarma yapılarak Osmanbey durağında inilerek yaklaşık 10 dakika yürüme mesafesi ile ulaşılabiliyor. Taksim'den kalkan otobüsler de mevcut.