Ormandaki 960 köpeğe mama götürüyorlar
08.01.2020 14:49

Ormandaki 960 köpeğe mama götürüyorlar


Haber: Merve Şişman

Soğuk kış aylarında sokaklarda ve ormanlarda yaşama tutunmaya çalışan çok sayıda canlı yardım bekliyor. Dışarıda kalan hayvanlara yardım eli uzatan insanlar, onların temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere ellerinden geleni yapıyor. Beşiktaş Belediyesi’nde personel olarak çalışan Kayhan Yıldız, yardımsever insanlardan sadece biri. Yıldız, ormanlarda, kimsenin görmediği yerlerde bulunan hayvanların hayatlarına dokunuyor. Kilyos ve Beykoz Ormanı’na haftada iki kez giderek 960 köpeğe mama desteği sağlıyor ve yaşama tutunmaları için köpeklere küçük kulübeler yapılmasına yardımcı oluyor. Biz de Kayhan Yıldız ile bir sohbet gerçekleştirdik ve bu zorlu süreci kendisinden dinledik.

“Hayvanları ölüme terk ediyorlar”

Ormanda hayatta kalmaya çalışan hayvanlar için gönüllü çalışmalar yapan Kayhan Yıldız, bilinçsizce hayvan sahiplenen kişilere karşı duygularını şöyle ifade ediyor: “İnsanlar önce bir köpek sahiplenmek istiyor, ancak daha sonra hayvandan sıkılınca ormana bırakmayı tercih ediyorlar. Hayvan ev yaşamına alıştıktan sonra kendisini bir anda ormanın ortasında buluyor. Bu tür davranışlar sergileyen kişilere soruyorum, ‘Merhamet duygumuz bu canlara kıydığımızda azalmıyor mu?’ Böyle bir durumda ortada merhamet denilen hiçbir şey kalmıyor. Nedeni ne olursa olsun, bir canı ölüme terk edemeyiz. Eğer bir heves uğruna, zevk için hayvanı alıp sonra da bırakacaklarsa hiç sahiplenmesinler daha iyi.”

“Yüzlerindeki gülümseme her şeye bedel”

Kayhan Yıldız ve arkadaşlarına ziyaret edecekleri bölgeleri nasıl belirlediklerini sorduğumuzda, “Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın eşi Derya Akpolat en fazla köpeğin nerelerde olduğunu araştırdı. En çok, Kilyos ve Beykoz Ormanı’nda bulunan köpeklerin insanlar tarafından görülmediğini tespit edildi. Derya Akpolat sokak hayvanlarına yardım edilirken kullanılması için bize araç desteği de verdi. Ziyaretlerimiz sonucunda bine yakın köpek bizi görünce aracımızdan tanır hale geldi. Mama verildiğinde yüzlerindeki gülümseme her şeye bedel. Bizim gibi yardım eli uzatan birçok insan var. Daha çok, kimsenin gidemediği yerlere gitmeye çalışıyoruz” cevabını verdiler.

“Hayvanlara destek için belli kurumlardan mama ve ulaşım desteği alıyoruz”

Kayhan Yıldız, “Bu durum benim hayat felsefem haline geldi. Hayvanlara bu kadar çok insanın zarar vermesinden hoşnut değildim ve kendimi bu canlılara adadım. Bir süre sonra tek başıma yaptığım yardımların yetersiz kaldığını fark ettim ve kurumlara giderek yardım istedim. Beşiktaş’ta ikamet etmem dolayısıyla arkadaşlarım Filiz Tunç, Ejder Narsap, Emel Ece Işık ve Mehmet Ali Şahin ile birlikte Beşiktaş Belediyesi’ne gittik. Görüşmelerimiz sonucunda Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın eşi Derya Akpolat kendi bütçesi ile bizlere araç ve mama desteği sağladı. Ulus Mahalle Muhtarı Kadriye Gedik de bizlere yaş mama desteği verdi. Bunun yanı sıra kendi köpeğimi götürdüğüm ve gönüllü olarak sokak hayvanları ile ilgilendiğimi söylediğim Ortaköy’deki Kirli Pati Pet Shop da bizlere ücretsiz kuru mama desteği veriyor. Tüm bu kurumlardan aldığımız destekle ormanda ölüme terk edilmiş yaklaşık 960 köpeğe 500 kilogram kuru mama ve 200 kilograma yakın yaş mama götürüyoruz” dedi.

Soğuk havalar sokak hayvanları için tehlike oluşturuyor

Kış mevsiminin sokak hayvanları için büyük tehlike oluşturduğunu vurgulayan Kayhan Yıldız, bu hayvanlara yardım eden herkese teşekkürlerini şu sözlerle iletiyor: “Eskiden haftada bir kez ormana giderek onlara mama veriyorduk. Ancak kış mevsimi gelince bu sayıyı arttırarak haftada iki kere gitmeye başladık. Dostlarımızı daha sık ziyaret etmek şu an için tek hedefimiz. Açıkça söylemek gerekiyor ki bu yardımseverliği sadece biz yapmıyoruz. Zaman zaman farklı kişiler de bütçeleri yettiği kadar mama alıp bize destek veriyor. Ormana bırakılan, daha doğrusu ölüme terk edilen canlılara üzülen çok sayıda insan bizler gibi ellerinden ne geliyorsa onu yapmaya çalışıyorlar. Onlara da tüm kalbimle çok teşekkür ederim.”