Yeni normal evden çalışmak
17.12.2020 13:02

Yeni normal evden çalışmak


Haber Üsküdar - Melisa Emanet

Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan koronavirüs salgını kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına aldı. Günlük hayatı neredeyse durma noktasına getiren salgın, üretim ve hizmet sektöründe de yeni bir dönemin başlamasına yol açtı. Pandemi sürecinde pek çok şirket, çalışanlarının sağlığını korumak için evden çalışma sistemine geçti.  Teknoloji alt yapılarını güçlendiren şirketler bu döneme daha kolay uyum sağlarken, bu konuda yatırım yapmayan firmalar ise fazlasıyla güçlük çekti ve dijitalleşmenin tercih değil mecburiyet olduğunun farkına vardı. Bu dönemde birçok firma evden çalışmanın çok daha verimli olduğuna karar vererek ofisleri kapattı ve evden çalışma sistemine geçti.

Yeni normalin çalışanlar ve işverenler açısından nasıl devam ettiğini öğrenebilmek için yazılım sektörü çalışanı Doğukan Elbasan ve bir yazılım şirketi sahibi Onur Doğan ile konuştuk.

Evden çalışmaya başladığınız ilk günlerde yaşadığınız en büyük zorluk neydi?

Onur Doğan: "Salgının ilk günlerinde çoğu firma gibi evden çalışmaya başladık, ilk haftalarda iş takibi sorunu yaşadık. Herkesin yapacağı iş belliydi, fakat psikolojik olarak evden çalışmaya adapte olamayan bazı çalışanlar eskisi gibi verimli çalışamadı. Bu adaptasyon sorununu her sabah 9‘da günlük toplantı yaparak çözdük. Herkes sabah toplantıya girip bir önceki gün yaptıkları ve o gün yapacakları işleri anlattılar. Bu toplantılarda kimin verimli olarak çalışıp kimin çalışmadığı anlaşıldı." 

Doğukan Elbasan: "Evde tek yaşamak büyük sorun, eskisi kadar dışarı çıkamıyoruz artık. Tüm gün bilgisayar başında çalıştığımız için psikolojik olarak çöktüğüm günler oluyor. Dijital ortamda birbirimizi görerek konuşuyor olmak biraz olsun rahatlamama yardımcı oluyor. İnsan yüzü görmeye muhtaç kaldığımız bir dönemden geçiyoruz.” 

Sizin için evden çalışmanın dezavantajları nelerdir?

Elbasan: "Sürekli evde zaman geçirdiğimiz için temizlik ve yemek yapma işleri arttı, bu dönemde dışarıdan yemek söylemek istemediğim için işlerden fırsat buldukça yemek yapmaya zaman harcıyorum. Bazen çalışırken, aklımda yapmam gereken ev işleri olabiliyor ve işe odaklanmakta zorluk çekiyorum. Ayrıca ofiste mesai saatleri dışında çalışmıyorduk, fakat yeni normalde mesai saatleri dışında da günün her saati iş gelebiliyor. Sürekli mailleri kontrol etmek gerekiyor, her an yeni bir talep olabiliyor ve hızlıca çözülmesi isteniyor.”

Doğan: "İş hayatı ve özel hayat sınırlarını belirlemek oldukça zorlaştı. Ailemle vakit geçirirken telefonum çalabiliyor ve mecburen tekrar işle ilgilenmem gerekiyor, bu süreçte aileme yeteri kadar zaman ayıramıyorum. Özellikle evde çocuk olması durumu oldukça zorlaştırıyor, beni evde gördüğünde oyun oynamaya alıştığı için henüz bu yeni duruma alışamadı. Çalışırken sürekli oyuncaklarıyla yanıma geliyor ve çalışmam gerektiğini anlatamıyorum.”

Evden çalışmanın olumlu yönleri nelerdir?

Elbasan: “Sabah ve akşam trafiğinde yolda harcanan ölü zaman sıfıra indiği için daha enerjik ve sakinim, trafik psikolojik olarak beni fazlasıyla etkiliyormuş. Artık daha motive çalışıyorum.” 

Doğan: “Bu süreçte ofisleri kullanmadığımız için iki ofisimizden birini kapattık. Aylık çay, kahve, elektrik, tamirat-tadilat masraflarımız sıfıra düştü. Şirket araçları kullanılmadığı için yakıt ve kiralama giderlerimiz de azaldı. Ailemle daha fazla zaman geçiriyor olmak da büyük bir artı."

Bu dönemde satışlarınız nasıl etkilendi?

Doğan: "Bu süreçte firmaların en çok ihtiyaç duyduğu şey online görüşme uygulamaları, şirketimiz online chat bot geliştirdiği için rağbet gören firmalardan biri haline geldik. Firmaların müşterilerle görüntülü görüşmelerini sağlayan ve müşterilere otomatik cevap veren uygulamalar geliştirdiğimiz için ürünlerimizin de satışları arttı." 

Pandemi sonrası için çalışma planınız nedir?

Doğan: "Aylardır evden çalışıyoruz, artık sistemi oturttuk, çalışanlarımızla yaptığımız konuşmalarda bu şekilde çalışmaktan memnun olduklarını söylüyorlar. Bu sürecin sonunda eskisi gibi her gün ofise gidip çalışmak yerine evden çalışmaya devam etmeyi düşünüyoruz. Çalışanlar istedikleri zaman ofise gidip çalışabilirler fakat evden çalışmak da isteğe bağlı olarak devam edecek."