Kuaför dükkanları Koronavirüs önlemleriyle açıldı
11.05.2020 13:40

Kuaför dükkanları Koronavirüs önlemleriyle açıldı


Haber Üsküdar – Arzu Ertağ

Koronavirüs tedbirleri kapsamında faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilen kuaför dükkanları, 11 Mayıs'ta (bugün) açıldı. Haber Üsküdar olarak, İstanbul'un en işlek caddelerinden biri olan İstiklal Caddesi'nde ünlü bir otelde kuaför salonu bulunan Uğur Özyurt'a bu süreci ve sonrası sorduk. Ardından bir kuaför dükkanına giderek neler yaşandığını gözlemledik.

 

21 Mart'tan bu yana kapalı olan kuaför ve berber dükkanlarının, belirlenen kurallara uyulmak suretiyle 11 Mayıs'ta yeniden açılmasına karar verilmişti. Bu çerçevede alınan kurallar ise şöyle açıklanmıştı:

 

· 09.00-21.00 saatleri arasında randevu sistemiyle hizmet verilmeye başlanacak,

· Yan yana iki koltukta müşteri oturamayacak,

· Çalışanlar maske kullanacak,

· Dezenfekteye dikkat edilecek,

· Tıraş yapılırken de maske kullanılacak,

· Tıraş esnasında jilet ve ustura kullanılmayacak,

· İsteyen özel eşyalarını (havlu, önlük vb.) getirebilecek,

· Yiyecek-içecek ikramı yapılmayacak,

· Bu kurallara uymayan vatandaşlara idari para cezası uygulanacak.

 

Sabah saat 09.00'dan itibaren kuaför ve berber dükkanları kepenklerini kaldırdı, müşterilerini beklemeye başladı. Haber Üsküdar olarak Kuaför Uğur Özyurt'a salgın sürecinin bu sektöre yansımalarını sorduk.

Koronavirüs salgını sizi ne kadar etkiledi?

İlk etapta kimse bir şey anlamadı, her şey yolundaydı. Zaten otel yönetimi de son derece dezenfekteye özen gösteriyordu. Bu yüzden ilk başta her şey normaldi. Vaka sayıları arttıkça müşteri sayımızda epey düşüş oldu. Hatta normalde yer bulunmayan salona, bir haftada sadece iki kişi gelmişti. Kapatma kararı çok iyi oldu.

Vakalar şu an sadece düşüşte, tamamen bitmiş değil. Bu durumda kuaför dükkanlarının açılması normal mi sizce?

Şu an açılmasını aslında doğru bulmuyorum. Evet, uzun bir süre işsiz kaldık, çalışamadık, müşterilerimiz de biz de mağdur olduk. Şu anda da devletin sağladığı bir destekle ayakta durmaya çalışıyoruz. Virüsten önce kazandığımızın yarısını bile kazanamayacağımızı düşünüyorum. İnsanlar hala korkuyorlar. Vakalar hala devam ederken açılma sürecinin, hem salona gelen misafirlerimiz için hem ekibimin sağlığı için erken olduğunu düşünüyorum.

Karar açıklandıktan sonra yoğunluk oluştu mu?

Evet, oldu. Dediğim gibi insanlar hala tedirgin. Kendilerinden önce kaç kişinin olacağını soruyorlar, yoğunluğa göre bir saat almak istiyorlar. Pazartesi günü bir yoğunluk olacak ama bu durum geçici bir süre böyle olacak gibi. Mesela günde 10 kişiye baksam risk oranı artıyor. Dezenfekteye ne kadar dikkat etsek de, ben yine de bu durumun Türkiye açısından olumsuz sonuçları olabileceğini ve yine de insanların evde kalması gerektiğini düşünüyorum. Evet kadınlar bakımlılar, çok fazla arayıp sordular, ilgilendiler ama yine de hala risk geçmiş değil bana göre.

Kuaförler heyecanlı

11 Mayıs Pazartesi günü hizmet vermeye başlayan Çengelköy’deki bir kuaför dükkanını ziyaret ettik. İlk girdiğimde dükkan sahibi beni bir inceledi, randevum olup olmadığını sordu. Olmadığını, sadece birkaç fotoğraf çekmek istediğimi söylediğimde beni kırmadılar. İçeri almadan önce ateşimi ölçtüler ve ellerime dezenfektan sıktılar. Müşteri koltuğa oturmadan önce koltuğu bir kez daha sildiler. Orada geçirdiğimiz zaman diliminde bu işlemi düzenli olarak yaptılar. Kendileri de son derece korumalıydı. Dükkân sahibi, “Bugün beklenen gün geldi. Tedbirleri aldığımız sürece bir sıkıntı olmaz diye umut ediyoruz. Biz önlemlerimizi aldık, bekliyoruz. Yoğunluk zaten var ama biz son derece tedbirliyiz. Müşterilerimiz de buna dikkat ediyor, heyecanlıyız, başlıyoruz” dedi.