Süpermarket çalışanlarıyla salgın sürecinde alınan tedbirleri konuştuk
28.05.2020 01:29

Süpermarket çalışanlarıyla salgın sürecinde alınan tedbirleri konuştuk


Haber Üsküdar – Doğa Kaçmaz

Koronavirüs salgını sürecinde tüms sektörler olduğu gibi süpermarketler de etkilendi. 7 Nisan’da alınan kararlar doğrultusunda özelikle kasalarda müşteri-çalışan temasını minimuma indirmek ve bekleme sıralarındaki teması ortadan kaldırmak için alınan kararlar uygulanmaya devam ediyor.

Türkiye’nin en büyük iki süpermarket zincirinin şubelerine gidip kasadaki sosyal mesafe kurallarını inceledik ve kasiyerlerle konuştuk. İlk olarak sorularımızı BİM market çalışanı Beril Aksu’ya yönelttik.

Son bir aylık zaman dilimi için, müşteri sıralarına ve müşteri temasına ilişkin gözlemleriniz nedir? Toplumsal bir bilinç oluştuğunu söyleyebilir miyiz?

Kesinlikle evet, yani en azından sıra konusunda bir bilinç oluştuğunu söyleyebiliriz. Salgının ilk günlerinde pek önemsenmemişti bu durum ama kasa önlerinde yere yapıştırılan hatırlatıcı etiketler, ciddi anlamda etkiledi diyebiliriz.

Peki siz kendinizi koruduğunuzu düşünüyor musunuz? Aldığınız tek önlem eldivenler mi?

Kendimi elimden geldiğince koruduğumu düşünüyorum. Bir kere eldivenler sayesinde hiçbir şekilde temasım olmuyor. Tek önlem eldiven de değil. İki saatte bir eldivenleri çıkartıp dezenfektan kullanıyorum. Baksana, ellerime kupkuru oldu (eldivenlerini çıkartıp ellerini gösteriyor).

Bu kadar sık dezenfektan kullanmak cilt problemlerine yol açmaz mı?

Cilt problemlerini bilmem ama ciddi anksiyete problemlerine yol açtığına eminim (gülüyor).

Türkiye’nin bir diğer büyük süpermarket zinciri Migros’ta da durum farklı değil. Orada da azami derecede sosyal mesafeye önem gösterildiğini gözlemliyoruz ve sorularımızı kasiyer Şeyda Aksu’ya soruyoruz.

Nakit para kullanımında ciddi bir azalma gözlemliyor musunuz?

Kesinlikle evet. 10 Mart’tan itibaren yüzde 60-70 azalma var diyebilirim.

Sizce bu kalıcı bir hale dönüşebilir mi? Küresel finans sisteminde elektronik paraya geçişin bir öncüsü ve insanların harcamalarının, gelirlerinin otoritelerce takip edilebilmesinin öncüsü olabilir mi?

Yani onları bilmem de, hijyenik olarak iyi olsa da patronlar için pek iyi olmadığını biliyorum. Çünkü bankalar kart ödemelerinde belirli bir yüzdelik kesiyor.

Kendinizi yeterince koruduğunuzu düşünüyor musunuz?

Elimden geldiğince koruduğumu düşünüyorum. Özellikle havalandırma anlamında ciddi bir önlem var ve bu çok iyi, temiz hava sirkülasyonu gerekiyor. Virüsten korunmak, sadece eldivenle olacak bir şey değil.

Kendi mesleğinizde salgınla ilgili beklentileriniz nelerdir? Önlemlerin ne zaman kalkacağını düşünüyorsunuz?

Tabii ki kişisel bir yorum olur bu, çünkü bilirkişi değilim. Ancak bana kalırsa en az bir sene daha bu önlemlerin devam edeceğini düşünüyorum.