Koronavirüs esnafa nefes aldırmıyor!
16.06.2020 21:43

Koronavirüs esnafa nefes aldırmıyor!


Haber Üsküdar - Sümeyra Bilgen

İstanbul’da koronavirüs önlemleri çerçevesinde vatandaşlar sokağa çıkmayınca, koronavirüs salgınının etkisi bütün iş kollarında hissedilidi. Bu süreçte en fazla etkilenen kesimlerin başında esnaflar ve onların yanında çalışanlar geliyor. Kafeler, kasaplar, giyim mağazaları bu süreçte uzun süre kapalı kaldı. Haber Üsküdar olarak, İstanbul’daki esnafın virüsten sonraki halini sorduk. 

“Pazar sabahı 7’de bile burası daha kalabalık olurdu”

Kasap dükkânı sahibi Mehmet Kurt, ‘’Biz de herkes gibi insan sağlığını düşünerek dükkânımızı kapattık. Esnaf olarak gerçekten çok zor durumdayız. Çalışanlarımız da mağdur. Korona krizi sürerse kimse dükkân kiralarını ödeyemez. Esnaf devletten yardım bekliyor, borçlarımızın tamamen silinmeyeceğinin farkındayız. Ama devletin esnafa destek vermesi gerekiyor’’ dedi.

“Cirolarımız felaket derecede düştü”

Kafelere de getirilen yasak sonrasında mekânını kapatan Çınaraltı Kafe’nin işletmecisi Muhammet Öztürk, “Yüzde 80'e, 90’a varan bir düşüş yaşandı. Bin kişi gelirken en fazla yüz kişi gelir oldu. Günlük cirolarımız düştü. Devlet bizim kiralarımızı karşılamıyor sonuçta. Şu an 30 bin lira kira ödüyoruz. İki şubem daha var. İnsanlar sokağa çıksalar da evlerine sadece gıda alıp geri dönüyorlar. Yine de biz esnaf olarak devletimize destek olmalı, arka çıkmalıyız. Devletimiz bize öncülük etmeli’’ dedi.  

“Koronavirüs yüzünden esnaf kızılcık şerbeti içecek”

Tuhafiye dükkanı sahibi Abdullah Taşdemir, “Koronavirüs tedbirleri kapsamında biz de iş yerimizi kapattık. Piyasayı çok kötü bir şekilde etkiledi. Vatandaşların mağdur olmaması için iç piyasaya dönmesi gerekiyor. Kumaş işini yapan bu işin içinde olan tamamen fırsatçılık yapıyor. Arap müşterilerimiz gelmeye çekiniyorlar. Bunun geçici olmasını temenni ediyorum. Yoksa gelir gider tablomuz olumsuz yönde etkilenecek. Bu konuda esnafın sıkıntıları göz önüne alınarak gerekli çalışmaların yapılması, çare bulunması lazım’’ ifadelerini kullandı.