Akaryakıt satışlarında en az yüzde 70 düşüş var
28.05.2020 00:11

Akaryakıt satışlarında en az yüzde 70 düşüş var


Haber Üsküdar – Ferhat Çınar

Aralık 2019’dan beri dünya gündemini meşgul eden Koronavirüs salgını petrol fiyatlarını da etkiledi. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan, birçok insanın ölümüne neden olan ve kontrol altına alınmaya çalışılan salgın, küresel arz bolluğu ile mücadele eden piyasada endişelere neden oluyor. Petrol fiyatlarında son haftaların en düşük kapanışıyla birlikte kayıplar devam ediyor.

11 Mart itibarıyla ülkemizde de başlayan COVID-19 salgını bütün sektörleri olduğu gibi petrol sektörünü de vurdu. Akaryakıta karşı taleplerin azalması ve Brent türü ham petrolün varil fiyatının düşmesi, fiyatlarda düşüşlere neden oldu.

Koronavirüs akaryakıt piyasasında dengeleri değiştirdi

Tokat’ın Turhal ilçesinde akaryakıt istasyonu işleten Sadık Çınar, Koronavirüs (Covid-19) salgınının akaryakıt sektörünü de önemli ölçüde etkilediğini belirterek, “İlk vaka açıklandığı gün akaryakıta aşırı talep oluştu. Satışlarda bir günde yaklaşık yüzde 40 artış oldu ancak ilk vakadan bu yana akaryakıt sektörü ciddi anlamda satış sıkıntısı çekiyor. Şu anda istasyonlardaki satışların büyük şehirlerde yaklaşık yüzde 70, kırsalda ise yaklaşık yüzde 90 düştüğünü görüyoruz. Evde kalmanın akaryakıt sektörüne ciddi olumsuz etkisi söz konusu olsa da insanlar evinde kalsın, hastalanmasın, biz satış yapmamaya razıyız” dedi.

Petrol istasyonlarında gerekli düzenlemeler yapıldı

İş yerinde gerekli önlemlerin alındığını ve en çok hijyen hususuna dikkat ettiklerini söyleyen Sadık Çınar, market bölümünde içeride en fazla üç kişi olacak şekilde ve sosyal mesafe kuralına uygun ayarlama yaptıklarını ifade etti. Çınar, aynı zamanda müşterilerinin görebilecekleri yerlere dezenfektan ve CVID-19 bilgilendirme metni koyduklarını da belirtti.