Koronavirüs, tarım ve hayvancılık sektörünü de etkiledi
Haber Üsküdar – Ferhat Çınar
Çok sayıda sektörü etkisi altına alan COVID-19 salgını, tarım ve hayvancılık sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Türkiye’de Koronavirüs salgınının önlenmesi amacıyla şehirlerarası ulaşıma kısıtlamalar getirilmesi, hayvan üreticilerinin saman tedarikinde sıkıntı yaşamalarına neden oldu.
Üreticiler, Koronavirüs nedeniyle saman fiyatlarının aşırı artış gösterdiğini belirtirken, Mart ayında 27-28 liradan satılan saman balya fiyatının Nisan itibarıyla 40 liraya kadar çıktığını ifade ettiler. Biz de Haber Üsküdar olarak Koronavirüsün tarım ve hayvancılık sektörüne yansımalarını öğrenmek adına Tokat Turhal’da bir besi çiftliğinde veteriner hekimlik yapan Yunus Uz ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Sizce pandemi dünyayı nasıl etkiledi?
Bu salgın, hiçbirimizin beklemediği, düşünmediği, ummadığı bir anda karşımıza çıktı. Çin başta olmak üzere, Avrupa’yı, Amerika’yı ve ülkemizi de etkisi altına aldı. Dünya, ilk defa bir düşmanla hep beraber mücadele etme gayretine düştü.
Bu süreçte Türkiye ne yaptı?
Salgın özellikle Avrupa’da ‘yıkım’ etkisi yaratırken, ülkemizde hükümetimizin aldığı yerinde ve isabetli kararlar ile süreç başarıyla yürütülmeye devam ediyor. Dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizin de ciddi bir sınav verdiği bu pandemide, önlemlerimizi dikkatli şekilde sürdürmeliyiz.
Bu salgın tarım ve hayvancılığı nasıl etkiledi?
Koronavirüs sonrası maske, eldiven ve bazı temizlik maddeleri karaborsaya düştü. Şehirlerarası ulaşıma yasakların gelmesiyle birlikte, bunu fırsata dönüştürmeye çalışanların olduğunu görüyoruz. Samanı da karaborsa yaptılar ve dışarıda saman bulamayabiliyoruz. Bizim üretimimiz ve stokumuz olduğu için, bu konuda biraz şanslıyız. Samanın tonu şu an 1100 TL civarında. Hatta bazı şehirlerde bu fiyat daha da fazla olabiliyor. Kısacası fiyatlarda bir artış söz konusu.
Yonca fiyatlarındaki artış sizi etkiledi mi?
Yoncadaki artış, bizi tabii ki etkiledi. Bizi etkilediği gibi, küçük işletmecileri daha çok etkiledi. Protein ve kalsiyum açısından zengin olan yonca otu, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için faydalı olduğu gibi, hayvanlar da bu otu daha lezzetli tüketiyor. Tüketimi çok, üretimi de az olduğu için hem yonca hem hayvan maliyetleri çok yüksek. Kendi yemlerimizi kendimiz üretmemiz gerekiyor. Özellikle diğer ot gruplarına göre, daha faydalı olan yonca otu ekiyoruz. Belirli aralıklar ile yılda sulama durumuna göre 5-6 biçim yaparak, bunları kuruttuktan sonra balya haline getirip hayvanlarımıza veriyoruz. Yoncanın şu an ton fiyatı 1380 TL. Bu fiyat iki ay öncesinde 1200 TL civarındaydı.
Tarım ve hayvancılık için yapılacaklar var mı?
Bu gibi küresel krizde tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Tarımda şu an ekim zamanı ve tarlalarımızın ekilip, dikilmesi gerekiyor. Vatandaşların aç kalma korkusu olmasın; çiftçimiz çalışıyor, devletimiz her türlü önlemi alıyor. Tarım ve gıda ürünlerinde arz sıkıntısı yaşanmaması için çiftçiler, besiciler ve gıda için gerekli tüm önlemler alındı ve sunuldu.