Diplomalı garson gençlerin işsizlik sorununu anlatıyor
01.04.2021 17:05

Diplomalı garson gençlerin işsizlik sorununu anlatıyor


Haber Üsküdar - Ümmü Gülsüm Dural

TÜİK’in 2020 Temmuz ayı verilerine göre Türkiye’de 1 milyon 350 bin üniversite mezunu genç herhangi bir işte çalışmıyor. Öğrenim gördükleri alanda istihdam imkânı elde edemedikleri için başka sektörlerde çalışmak zorunda olan üniversite mezunlarının sayısı da oldukça fazla. Sağlık alanında eğitim alıp hizmet sektöründe iş bulabilen üniversite mezunu Ayfer Hızır ile üniversite mezunu işsizlleri konuştuk.

Üniversiteden mezun olduğunuz bölüm nedir?

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Nükleer Tıp Teknikleri bölümü mezunuyum.

Nükleer tıp tekniklerinin iş tanımı nedir?

Nükleer tıpta teşhis ve tedavi için radyoaktif maddeleri güvenli şekilde hazırlayıp kullanabilen, teknolojik cihazlarla görüntüleme işlemlerini yapabilen, radyasyon güvenliği konusunda eğitimli sağlık teknikerleridir.

Mesleğini neden yapamıyorsun? İşe alım mı az, mezun mu çok?

Aslında her ikisi de. İşe alım maalesef devlet hastanelerinde yok, sebebi meslek tanımımızın sağlık sisteminde belirgin bir karşılığının olmaması. Devlet hastaneleri de şirketlerle çalışıyor. Şirketlerde ise pandemi sebebiyle az olan alım artık hiç yok.

Pandemi dönemi süreci nasıl etkiledi?

Etkilenmeyen sektör yoktur fakat sağlıkçılarda şöyle bir dezavantaj daha var ki o da sağlık çalışanlarının işten çıkarılmıyor oluşu. Sirkülasyon olmaması bizim işe girmemiz için büyük bir engel.

Şu anda hizmet sektöründe çalışıyorsun.

Evet, bir kafede garsonum. İş yok. Nereye kadar bekleyeceğim diyerek işe girdim. Üniversite mezunu olup ailemden harçlık istemek bana ağır geldi diyebilirim. Yükmüşüm gibi düşündüm ama ailem asla öyle hissettirmedi. Yine de bu bana çok dokunuyordu. İhtiyaçlarımı gidermek, aileme destek olmak için işe girdim.

Garsonluk mesleğinin zorlukları nelerdir?

Garson olmak dışarıdan göründüğü gibi değilmiş. Çok zor olduğunu düşünmüyordum. Sadece servis yapmaktan ibaret görüyordum diyebilirim fakat işin içine girince anladım. Müşteri memnuniyeti, dakik olmak, iş stresi, temizlik derken kafenin çoğu sorumluluğu bende. Hizmet sektörü gerçekten çok zormuş.

Peki, kendi mesleğinin dışında bir meslek yapabilme ihtimalini hiç düşünmüş müydün?

Açıkçası hiç düşünmemiştim. Şartlara hakimdim ama genelde sen sağlıkçısın, işsiz kalmazsın algısı vardı. Hocalarım da aynı şekilde düşünüyordu ama sanırım Türkiye’de yaşadığımızı unutmuşuz.

İleriki dönemde hedefin nedir peki? İş başvurusu yapmaya devam ediyor musun?

Hedefim tabii ki mesleğimi icra etmek. İş başvurusu yapıyorum fakat başvurulacak iş sayısı bir elin parmağını geçmez ve şirketler deneyimli elemanlar istiyor. Bizi iyice çıkmaza sürüklüyorlar.

Başka bir bölüm okumayı düşünüyor musun?

21 yaşındayım. Tekrar bir bölüm okuma hevesim kalmadı. Mental olarak ve maddi olarak da okumak çok zor. İş bulamama stresi beni bu düşünceye sevk etti. Yoksa üniversite müthiş bir tecrübe. Kim istemez?