Gençler salgında bunalmış durumda
20.05.2020 14:59

Gençler salgında bunalmış durumda


Haber Üsküdar – Ozan Kaplangil

Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına alırken, bu sürece ilişkin olarak gençlerin görüşlerini merak ettik ve olası durumlara nasıl tepki vereceklerini öğrenmeye çalıştık.

Virüs hayatınızı nasıl etkiledi?

Orkun Genç: Olumsuz etkiledi. Eskisi gibi dışarı çıkıp arkadaşlarımla vakit geçiremiyorum maalesef. Bu da can sıkıcı bir durum.

Halil Kocacı: Ben pastane işletmecisi olduğum için çevreye biraz daha hakimim ve işlerde düşüş var ne yazık ki. Anlaşmalı olduğumuz ve çalışmaya devam eden iş yerlerine servis yapmayı sürdürüyoruz fakat dışarıdan kimse gelmiyor neredeyse.

Çağdaş Doğan: Evden çıkamıyoruz, dışarısı risk içeriyor. Yalnızca kendi ofisimize gidip gelebiliyoruz araç sayesinde.

Mert Genç: Ben 20 yaş altı olduğum için zaten sokağa çıkma yasağı nedeniyle aylardır evdeyim ve gerçekten bunaltıcı bir durum söz konusu. Ancak bu hafta serbest olan saatlerde dışarıya çıkabildim.

Tuğrul Özdemir: Ben de aynı zamanda bir işletmede çalışıyorum ve aylardır işletmemiz kapalı durumda. Ne zaman açılacağı konusunda bir fikrim yok. Genel olarak evdeyim ve ne kadar sürecek bilemiyorum.

Çağdaş Aysal: Dışarıda gezdiğimiz, hava aldığımız zamanların ne kadar değerli olduğunu anladım. Nadiren de olsa iş geldikçe işe gidiyorum motor sayesinde. Toplu alanlardan kaçınıyoruz çünkü virüs kaynıyor her yer.

İş hayatınızda veya günlük yaşantınızda ne gibi değişiklikler mevcut?

Orkun Genç: Birçok değişiklik var, eskiden vakit bulamadığım birçok şeyi ev içerisinde yapmaya başladım. En basitinden birçok diziyi izleme fırsatı buldum.

Halil Kocacı: Günlük rutinim değişmiş durumda. Bu da bazı alışkanlıklarımın değişmesine neden oldu.

Çağdaş Doğan: Uyku düzenim değişti. Eski düzenim maalesef yok.

Mert Genç: Uyku düzeni konusunda ben de aynıyım. Sabah saatlerine kadar uyuyamıyorum, sanırım alışkanlık oldu.

Tuğrul Özdemir: Değişen en büyük etkenlerden birisi uykum olsa gerek çünkü belli bir düzene sahiptim fakat şu an berbat halde.

Çağdaş Aysal: İş konusunda azalma var. Çilingir sektöründe neredeyse hiç iş yok gibi. An itibarıyla yalnızca büyük sitelerden yani insan çoğunluğunun fazla olduğu yerlerden otomatik kapı tamirleri geliyor. Onun dışında telefonum pek çalmıyor.

Tatile çıkmayı düşünüyor musunuz? Çıkacaksanız ne gibi tedbirler alacaksınız?

Orkun Genç: Açıkçası düşünmüyorum. Ailemin de böyle bir düşüncesi yok. Bu yıl olacağını da düşünmüyorum.

Halil Kocacı: Ben de düşünmüyorum. Zaten işleri yoluna koymamız bile uzun zaman alacak. Tatil fikri uzun bir süre olmayacak.

Çağdaş Doğan: Kesinlikle düşünmüyorum.

Mert Genç: Bizim de ailecek bu tarz bir planımız yok.

Tuğrul Özdemir: Gitsem dahi kimsenin olmadığı bir alanda kamp yapmak amaçlı giderim. Onda da gerekli tedbirlerimi alırım zaten. Evde bunalmak kötü hissettiriyor. Bu nedenle birkaç ay sonra çoğunluk olmayan bir yerde kamp yapabilirim.

Çağdaş Aysal: Ben de birkaç ay sonra, insanların çok az olduğu ve sosyal mesafeye uyan bir yerde kamp yapabilirim.

Maske kullanımı zorluk yaşatıyor mu?

Orkun Genç: Alıştım sayılır. Tabii bu maskeden maskeye değişkenlik gösterebilir belki de. N95 isimli maskeler bunaltıyordur.

Halil Kocacı: Ben de alıştım fakat hava sıcaklıkları arttıkça işler zorlaşacak gibi duruyor.

Çağdaş Doğan: Uzun kullanımlarda maalesef bunaltıyor hatta terlemeye yol açıyor.

Mert Genç: Ben zaten çoğunlukla evdeyim. 20 yaş altı olduğum için en fazla bahçeye iniyorum. Onda da tek olduğum için maske takma ihtiyacı duymuyorum.

Tuğrul Özdemir: Ben de sadece markete gittiğim süreler içinde takıyorum. Dolayısıyla çok kalmıyor, alıştım.

Çağdaş Aysal: Motor sürücüsü olduğum için kaskın içine takamıyorum, nefes almak zorlaşıyor. Fakat yaya olduğum zamanlar tabii ki maske kullanmak zorundayım, sağlık söz konusu.

Dezenfektanı ne sıklıkla kullanıyorsunuz? El yıkama sıklığınız nedir?

Orkun Genç: Dışardan geldiğim zaman önceliğim ellerimi 20 saniye kuralına uyarak uzun uzun yıkamak oluyor. Ardından dezenfektan ile takviyeleyip virüsün yol açacağı sorunların önüne geçmiş oluyorum.

Halil Kocacı: Pastanede bulunduğum süre içerisinde elimde sürekli eldiven oluyor ve bunu yalnızca poğaçaları servis edeceksem kullanıyorum. Onun dışında zaten sürekli ellerimi yıkıyor ve arabamda dezenfektan taşıyorum.

Çağdaş Doğan: Ben hep evde sayılırım fakat yine de arabamda dezenfektan taşıyorum.

Mert Genç: Ben de evdeyim. Gerektiği zamanlarda tabii ki kullanıyorum.

Tuğrul Özdemir: Market alışverişleri sonrasında, özellikle eve gelir gelmez direkt olarak ellerimi yıkıyorum. Dezenfektan pek kullanmıyorum, sabun ve su yeterli geliyor.

Çağdaş Aysal: Motorumda dezenfektan mevcut. Dükkanımda da aynı şekilde ve mümkün mertebe hiçbir şeye dokunmamaya çalışıyorum. Eve geldiğimde ilk işim el yıkamak oluyor.

Sokağa çıkma yasakları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Orkun Genç: Salgını önemli ölçüde azalttığını ve kontrol altına almamızda büyük bir etken olduğunu düşünüyorum.

Halil Kocacı: Tabii ki mutlaka yararlı ve olması gereken bir durum söz konusu fakat biz işletme sahipleri çalışamadığımız dönemlerde ekonomik sıkıntı çekiyoruz.

Çağdaş Doğan: Bence de salgının önüne geçmek adına büyük bir adım oldu.

Mert Genç: Bunaltıcı bir hal almaya başladı maalesef. Dışarıda geçirdiğim vakitleri özlemiş durumdayım fakat salgını kontrol altına almak için istemesem de doğru bir karar olduğunu biliyorum.

Tuğrul Özdemir: Kesinlikle alınması gereken bir önlemdi. Umarım daha da iyiye giderek her şey kontrol altına alınır.

Çağdaş Aysal: Doğru bir karar, özellikle 65 yaş üstü için çok gerekli bir durum söz konusu çünkü en riskli olan yaş grubu onlar.

Dünya Sağlık Örgütü aşının bulunduğunu duyurursa aşı olmayı düşünür müydünüz?

Orkun Genç: Pek sıcak bakmıyorum açıkçası, önce başkalarının olmasını beklerdim.

Halil Kocacı: Eğer gerçekten güvenlik sağlıyor ve bağışıklık kazandırıyorsa mutlaka olurum.

Çağdaş Doğan: Ben de bekleme taraftarıyım çünkü zaten değişkenlik gösteren zor bir virüs familyasına bağlı. Bu sebeple emin olmam gerekli.

Mert Genç: Ben uzun bir süre olmam sanırım.

Tuğrul Özdemir: Ben olurum çünkü eminim bunca zaman üstünde çalışmışlardır.

Çağdaş Aysal: Eğer yarın duyururlarsa olmam fakat bir sene sonrasında çıkan bir aşı ise olurum.