Berber ve kuaför salonlarına sıkı denetim şart!
14.05.2020 01:04

Berber ve kuaför salonlarına sıkı denetim şart!


Haber Üsküdar - Doğa Kaçmaz

COVID-19 salgınına yönelik alınan tedbirler kapsamında ülke genelinde Nisan ayından beri kapalı olan kuaförler, 11 Mayıs tarhinde tekrar açıldı. Faaliyetlerine başlayan çoğu berber ve kuaför salonu sosyal mesafenin korunması, hijyene dikkat edilmesi gibi  direktifleri yerine getirirken, kimi kuaförler ise bu süreçte sınıfta kaldı.

Kuaförlere çalışma izninin verilmesiyle birlikte dükkanlar açıldı, müşteriler ilk günden salonları doldurdu. Peki kuaförler sorumluluklarını ne kadar yerine getirdi? Haber Üsküdar olarak bu konuyu ele aldık ve bir kuaför dükkanını ziyaret ettik. Kuaförde bulunan müşteriyle yaptığımız sohbetin ardından, 10 kişilik bir grup ile online görüşme yaptık. Yurttaşlara, kuaförlere çalışma izninin çıkmasını nasıl değerlendirdiklerini sorduk.

Yasak olmasına rağmen kahve-sigara keyfi!

Normal şartlarda dahi uygulanan kapalı alanda sigara içme yasağı, salgın sürecinde daha hassas bir konu haline geldi. Ancak hava yoluyla bulaşabilme riski olan virüse rağmen kuaförlerde sigara, kahve içilmesine izin verilmesi pes dedirtti.

“Müşteri olduğu için bir şey diyemiyoruz”

Salgın döneminde alınan ekstra önlemler bir kenara, normal yükümlülüklerini dahi yerine getirmeyen kuaför kendisini savunurken “Müşterilere bir şey diyemiyoruz. Zaten iki aydır kapalıydık. Dükkânın kirasını, personel giderlerini, faturalarını, hiçbir şeyini ödeyemedik. Elimizdeki müşteriyi de uyarıp, kaçırmak istemiyoruz. Biz de pek memnun değiliz ama alternatifimiz yok” dedi.

Denetim şart!

Öte yandan, uzun süredir kuaförlerin kapalı olmasından dolayı kişisel bakımlarından mahrum kalan vatandaşlar, bu tarz görüntüler yüzünden güvensizlik hissettiklerini belirtti. Fotoğrafların çekimi esnasında kuaförde bulunan müşteri Mustafa Çebni, “Ciddi anlamda böyle bir şey görmeyi beklemiyordum, inanılmaz rahatsız oldum. Bu kadar rahat olunmamalı. Bu olayın ciddiyetini kavramaları gerekiyor. Saç-sakal tıraşı olmaya geldim, sinir stres sahibi oldum. Geri gidiyorum şimdi, başka bir yerde tıraş olacağım. Belediyelerden ricam, ciddi anlamda kuaförleri denetlemeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Vatandaş tedirgin

Haber Üsküdar olarak vatandaşların kuaförlere olan bakış açılarını da araştırdık. Vatandaşlara, “Yakın zamanda kuaföre gitmeyi düşünüyor musunuz?” sorusunu yönelttiğimizde, çoğu vatandaş “şu an için değil” cevabını verdi. Vatandaşların bu şekilde düşünmelerinin altında ise ‘alınan tedbirlerin yetersiz görülmesi’ ve ‘salgının hafiflediğini düşünmemeleri’ yatıyor. Bunların yanı sıra vatandaşlar, Samsun’da bütün müşterilerine COVID-19 bulaştırdığı açıklanan kuaförden sonra, yakın dönem içerisinde kişisel bakım ve ihtiyaçlarını rafa kaldırmakta bir sakınca görmediğini de ifade ediyorlar.

Tedbirler yetersiz bulundu

İnternet üzerinden gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde katılımcılara, “Kuaförlerin aldıkları tedbirleri yeterli buluyor musunuz?” sorusunu yönelttik. 10 kişiden 7’si ‘hayır’ cevabını verdi. Katılımcılara, “Kuaförlerin açılma tarihi size göre erken mi oldu? Daha ileri bir tarihte mi açılmalıydı?” sorusunu sorduğumuzda 10 kişiden 6’sının “İleri bir tarihte açılmalıydı” şeklinde yanıtlaması ise insanların tedbirleri yetersiz bulduklarını ve kuaförlere olan denetimin arttırılmasından yana olduklarını gösteriyor.