Kural tanımayan scooter sürücüleri trafikte tehlike saçıyor
17.11.2021 21:58

Kural tanımayan scooter sürücüleri trafikte tehlike saçıyor


Haber Üsküdar - Şüheda Arvas

Son zamanlarda sıkça tercih edilen elektrikli scooterlar getirilen yeni düzenlemelere rağmen şehir trafiğinde büyük tehlikelere yol açıyor. Kurallara uymadan scooter kullanan sürücüler ve onlara ait bir sürüş yolunun olmaması tehlikenin başlıca sebeplerinden. Bizler de durumu gözlemlemek ve scooter kullanıcıları ile görüşmek için Beşiktaş'a gittik.

Alternatif ve kolay ulaşılabilir bir ulaşım aracı

Büyük şehirlerin çekilmez sorunu haline gelen trafik ve kalabalık toplu taşıma araçları yüzünden elektrikli scooterlar pandemi dönemi ile beraber sıkça tercih ediliyor. Elektrikli olduğu için çevreye zarar vermemesi, hava kirliliği açısından da son derece avantajlı bir ulaşım aracı haline gelmesini sağlıyor.

Düzenlemeler getirilmişti ancak kurallara uyan yok

Kullanımının yaygınlaşması ile beraber Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz aylarda elektrikli scooterlarla ilgili yeni bir yönetmelik yayımlamıştı. Yayımlanan yönetmeliğe göre scooterları taşıt yolunda sürmek; Otoyol, şehirler arası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan karayollarında sürmek; yaya yollarında sürmek; başka bir araca bağlanarak, asılıp tutunarak sürmek; akrobatik hareketler yaparak sürmek; tek elle sürmek; kamu nizamını bozacak, özel mülkiyeti ihlal edecek ve yayalar, engelliler veya hareket kısıtlılığı olan kişilerin güvenli ve bağımsız hareketlerini, araç ve yaya trafiğini engelleyecek şekilde park etmek; scooter'a 2 kişi binmek; yük taşımak yasaklanmış durumda.

Kuralsız kullanıcılar en büyük tehlike

Meydana gelen kazalar, getirilen düzenlemeler ve çıkan tartışmaların ardından durumu gözlemlemek için elektrikli scooterların yoğun kullanıldığı Beşiktaş'a gittik. Oradaki scooter kullanıcıları ile konuştuk ve yapılan hataları sizler için fotoğrafladık. Her şeye rağmen kurallara uymayan sürücülerin en çok yaptıkları hatalar, tek scootera iki kişinin binmesi, sağ şeritten gitmek yerine kaldırımda sürmek ve görme engelli vatandaşların yürüme yolları üzerine park etmek.

      

"İstanbul trafiğinde bana çok fazla kolaylık sağlıyor, özellikle de hız ve zaman açısından"

Günlük hayatında elektrikli scooterları sıklıkla tercih eden bir kullanıcı kendisine yönelttiğimiz soruları cevaplayarak şu açıklamalarda bulundu: "Tercih etmemin çok fazla sebebi var. Çok avantajlı bir taşıt. İstanbul trafiğinde bana çok fazla kolaylık sağlıyor özellikle de hız ve zaman açısından. Pandemi yüzünden toplu taşıma kullanmayı çok tercih etmiyorum. Kısa mesafeli bir yere gitmek istediğimde de taksi kullanmak istesem taksicilerin tavrı belli zaten. O yüzden hem daha uygun fiyatlı buluyorum hem de birçok noktadan kolay ulaşılabilir olması çok güzel."

"En büyük sıkıntımız bunları kullanabilecek özel bir yolumuzun olmaması" 

Bir scooter kullanıcısı da scooter kullanmanın avantaj ve dezavantajlarına değindi: "Tabii bunun eksileri de var artıları da. En büyük sıkıntımız bunları kullanabilecek özel bir yolumuzun olmaması. İstanbul’un her bölgesine uzanan düzgün bir bisiklet yolu yok mesela. O yüzden akan trafikte kullanmak zorunda kalıyoruz çünkü kaldırımda kullanmak da yasak. Kısacası yeterli düzenlemenin olmadığını düşünüyorum."