Salgın sürecini market çalışanı Kerim Berk’ten dinledik
27.05.2020 16:58

Salgın sürecini market çalışanı Kerim Berk’ten dinledik


Haber Üsküdar – Mücahit Çam

Türkiye'de devam eden Koronavirüs salgınına rağmen çalışmak zorunda olan market çalışanları, aynı sakinlikle işlerini eksiksiz şekilde yerine getirmek için çabalamaya devam ediyorlar. Biz de Haber Üsküdar olarak bu süreci çalışanların gözünden sizlere aktarmak için market çalışanı Kerim Berk ile bir röportaj yaptık.

Mesleğinizi yapmaktan memnun musunuz? 

Mesleğimi yapmaktan ne memnunum ne de memnun değilim. Şöyle ki, zevkli bir meslek, onun için mesleğimi seviyorum. Uğraştırıcı olması bana keyif veriyor ama aynı zamanda bu dönemde riskli bir iş haline geldi. Riskli ve çok yorucu olduğu için sevmiyor da sayılırım. Tehlikeli bir iş olması nedeniyle tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.

İnsanlarla uğraşmak sizi zorluyor mu?

Beni en çok insanlarla sürekli diyalog halinde olmak yoruyor. Şöyle ki, sabırsız, hiçbir şey beğenmeyen çok sayıda insan var. Onların olumsuz tavırları bizlerin de olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Bu yüzden herkes bu mesleği kolay kolay yapamaz.

Mesleğinizin iyi yanları nedir?

İnsanlar her ne kadar yoruyor olsa da yeni insanlar ile tanışmak mesleğimin iyi yanlarından biri. Bunun yanı sıra, hangi etin ne için kullanılacağını, nasıl kullanırsa daha iyi olacağını öğreniyorum. Bu bilgileri kolay kolay her insan bilmez. Ayrıca işinizde çok iyiyseniz, değeri bilinen bir meslek dalı olduğu için asgari ücrette çalışmanızın imkânı yok. Mutlaka daha yüksek ücretli işler bulabilirsiniz. Bu da bu devirde çok önemli.

Peki virüsle birlikte marketinizde neler değişti?

İnsanlar daha düzenli ve temiz olmaya başladı. Virüs insanları yola getirdi diyebiliriz. Markete maskesiz girmek yasaklandı, müşterilerin ateş ölçümleri yapılarak riskli görülen kişiler markete alınmamaya başlandı. İnsanlar daha bilinçli oldu. Bu sadece markette değil, tüm sosyal alanlarda da böyle olmaya başladı.

İş yerinde çalışırken virüs kapmaktan korkuyor musunuz?

İster istemez tedirginlik duyuyorum. Ben müşterilere şüphe ile baktığım kadar kendime de şüpheyle yaklaşıyorum. Bu her insanda oluyordur şu zamanda. Bir kez hapşırmak bile bende soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Ancak hemen hemen her gün, tüm market dezenfekte edildiği ve maskelerimizi, eldivenimizi düzenli olarak değiştirip kullandığımız için, içim biraz daha rahat oluyor.

İnsanlar salgın kurallarına ne denli dikkat ediyor?

Hiç kimse hatayı kendisinde aramaz, hep başkasının ayıbı der, kendisine bakmaz. Vatandaşlara sürekli olarak evde kalın denmesine rağmen markete geliyorlar. Özellikle yasağın bittiği ve yasağın başlayacağı günlerde ayrı bir yoğunluk oluyor ve bu virüsün yayılımını kolaylaştırıyor, salgının bitmemesine neden oluyor. Müşteriler maske, eldiven takıyor, el dezenfektanı kullanıyor ama evde kalınması en sağlıklı önlem olur.