İlhami Işık: "Ödendi kurban fatura"
12.01.2022 17:03

İlhami Işık: "Ödendi kurban fatura"


Haber Üsküdar – Damla Demiral    

Gazeteci-yazar İlhami Işık, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yardıma muhtaç ailelerin doğalgaz, elektrik, su gibi faturalarını paylaşarak bu faturaların ödenmesine yardımcı oluyor. Bugüne kadar, 7 milyon 100 bin lira tutarındaki 44 bin adet faturanın ödenmesini sağladı.

Haber Üsküdar olarak İlhami Işık’a ulaştık ve merak ettiğimiz soruları sorduk. Kendisine ilk sorumuz, bu yardımlara ne zaman ve nasıl başladığıydı.

Gazeteci-yazar İlhami Işık bu sorumuzu şöyle cevaplandırdı: “Uzun bir zamandır yani yaklaşık altı yıldır sosyal medya üzerinden insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Daha evvel “Çocuklar Üşümesin” projesi vardı. Suriye'deki iç savaş, o iç savaşın yaratmış olduğu yoğun göçün çocuklar ve kadınlar üzerindeki etkisi, özellikle işte çocuklar karda, kışta, yağmurda, o ıslak çadırlarda yiyecekleri yok, giyecekleri yok. Öyle bir durumdan ötürü başladık. Ama Güneydoğu ağırlıklı olarak devam ettik. Seksen dört bin çocuğumuzu giydirdik o zaman. Büyük bir kampanyaydı. İşte belgeselleri vs. çekildi bu kampanyanın. Üç yıl evvel tek tük faturalar gelmeye başladı. Sonra çok arttı faturalar. Fatura bir ailenin ayakta kalmasının en önemli unsurlarından bir tanesi. Yani insanlar ya kiralarını ödeyecekler ya yiyecek, giyecek alacaklar ya da fatura ödeyecekler. Bu sıkıntıları gördükten sonra faturalar üzerinde daha çok durmaya karar verdim."

Bu yaptığınız yardımlar sırasında iyi niyetinizi kötüye kullanan insanlar da olmuştur elbet, bu konuda ne söylemek istersiniz?

Elbette her şeyde olduğu gibi bu tür durumlarda da iyi niyeti suistimal eden ve gerçekten de ihtiyaç sahibi olmayıp ihtiyacı varmış gibi davranan ve bizlere ulaşan, yardım talebinde bulunulan insanlar oluyor. Sahte çocuk fotoğraflarıyla, ev resimleriyle bunu meslek edinenler var. Yani ama yapılabilecek bir şey yok. Bu tür durumlarla karşılaşabiliyorsunuz ama artık bu yardımları uzun yıllardır yaptığımızdan ötürü bunu anlayabilme durumumuz da oluyor, biz de o ailelere yardımcı olduk ama yapabilecek bir şey yok. Düşünebiliyor musunuz, çaresiz bir anne ya da çaresiz bir babayı? Kimseye anlatamıyor derdini ve bırakın faturasını ödemeyi, işsiz ya da işten ayrılmak durumunda kalmış ya da iflas etmiş bir baba ya da kocası ölmüş ya da ayrılmış bir anne, çocukların temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.  İşsiz, herhangi bir geçimi olmayan ya da asgari ücretle geçinen bir aile için bu faturalar büyük rakamlar. Bu aileler endişe içinde yaşıyor. Bir evde sürekli korku, endişe varsa o evde mutluluk olabilir mi? Yani kira korkusu var, fatura korkusu var ve aileler parçalanıyor, dağılıyor. O aileler çocuklarının temel ihtiyaçlarını yerine getiremiyor ve siz buradan 10 ailenin en azından bir ay korkusuz yaşamasına yardımcı olabiliyorsunuz. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Aslında faturalar çok küçük rakamlar ama onlar için çok büyük mutluluk.

En çok yardım ihtiyacı hangi bölgelerden veya illerden geliyor? Kaç fatura ödenmesine yardımcı oldunuz?

En çok Güneydoğu'dan ve İstanbul'dan ama Türkiye’nin her yerinden geliyor. Diyarbakır ve İstanbul çok fazla. Gelen faturaların yüzde 80'i bu iki şehirden. Bugüne kadar 7 milyon 100 bin lira tutarındaki 44 bin adet faturanın ödenmesini sağladık.

“Birilerinin kahvaltı parasıyla aileler birkaç ay geçinebilir"

Gazeteci-yazar İlhami Işık, "Çaresizlik o kadar çok fazla ki, hele son iki yıldır hem Türkiye'nin ekonomik sorunlarının ağırlaşması hem de Kovid-19’dan ötürü işsizliğin dayanılmaz boyutlara ulaşması sonucu insanların geçim konusunda artık dayanacak güçlerinin kalmadığı bir dönemde yaşıyoruz. Birilerinin kahvaltı parasıyla kimi aileler birkaç ay geçinebilir, bu kadar yani, bir fatura önemli değil dememek lazım. İnsanların herhangi bir gelirleri yok ve bazı işlerden aldıkları ücret son derece düşük, aç kalmamaya çalışıyorlar.  Aç kalmamaya çalışan insanları düşünelim ve öyle hareket edelim istiyorum. Söyleyeceklerim bu kadar, teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

İlhami Işık kimdir?

Gazeteci-yazar İlhami Işık 1959 yılında Batman’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni henüz 1.sınıftayken terk etti ve daha sonra tekstil işiyle uğraştı, bir yandan da çeşitli dergi ve gazetelerde yazılar yazmaya başladı. İlhami Işık 2016-2017 yılllarında Star gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Halen Yeni Journal isimli haber sitesinde yazı yazmaya devam ediyor.