Okuyan Üniversite-Okuyan Lise Projesi gençlerinden çevreye destek
01.09.2021 11:56

Okuyan Üniversite-Okuyan Lise Projesi gençlerinden çevreye destek


Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ve Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hale Yaylalı’nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Okuyan Üniversite-Okuyan Lise Projesi'nin katılımcısı genç öğrenciler, Üsküdar Belediyesi Nakkaştepe Millet Bahçesi’nde gönüllülük etkinlikleri kapsamında doğa yürüyüşü ve çevre temizliği yaptılar.

“Dünyayı Keşfetmek İçin Oku, Gelişmek İçin Kendini Tanı” düşüncesinden hareketle, gençlerin farklı alanlarda kendilerini geliştirmelerini hedefleyen Okuyan Üniversite-Okuyan Lise Projesi 31 Ağustos’ta “çevreye duyarlılık” temalı bir gönüllülük etkinliği gerçekleştirdi. Doğa yürüyüşü için Üsküdar Belediyesi Nakkaştepe Millet Bahçesi’ni ziyaret eden liseli ve üniversiteli öğrenciler, yürüyüş rotalarında gerçekleştirdikleri çevre temizliği ile hem Üsküdar Belediyesi temizlik ekiplerine destek verdiler, hem de çevreye duyarlılık konusunda farkındalık yarattılar.

Farklı etkinlik alanlarıyla planlanan Üsküdar Belediyesi Nakkaştepe Millet Bahçe’sindeki doğal ortama anlamlı bir katkı sağlamaktan mutluluk duyduklarını ifade eden proje katılımcısı öğrenciler, temiz bir gelecek için çevreye duyarlılığın önemini dile getirdiler. Proje katılımcılarından lise öğrencisi Müberra Başpınar ve Ebrar Şen, birlikte bir aktivite gerçekleştirmenin ve temizlikten sorumlu kişilerin yerine kendilerini koyabilmenin empati yeteneklerini geliştirdiğini ifade ettiler. Üniversite öğrencisi Zeynep Delikanlı sosyal içerikli etkinliklerin özellikle bu dönemde onlara iyi geldiğini vurgularken, onu destekleyen İpek Semah Elçi ise projenin ve projedeki etkinliklerin kişiliklerinin yanı sıra günlük yaşamlarına da olumlu katkıları olduğunu söyledi.

Gençlerin potansiyellerini daha ileriye taşımaları için geliştirilen ve Ahmet Yüksel Özemre Bilim ve Sanat Merkezi (Üsküdar Bilsem)’nin öncülüğünde hayata geçirilen Okuyan Üniversite-Okuyan Lise Projesi, çeşitli liselerde eğitim gören 40 liseli öğrenci ve Üsküdar Üniversitesi’nin çeşitli fakülte ve bölümlerinde eğitim gören 40 üniversite öğrencisinin katılımıyla toplam 80 gençle yürütülüyor. Proje kapsamında 2021 Mart ayından bu yana çeşitli seminer, eğitim ve gönüllük faaliyetleri yürütülüyor. Uzun dönemli, sürdürülebilir bir model olarak planlanan “Okuyan Üniversite-Okuyan Lise Projesi'nin etkinlikleri arasında gönüllülük faaliyetlerinin yanı sıra, “Kişisel Gelişim ve iletişim Dersleri”, “Pozitif Psikoloji Seminerleri”, “Yaratıcı Drama Eğitimleri” ve ”Her Ay 1 Kitap Etkinliği” yer alıyor.

Haydi Tut Elimi Rehabilitasyon Eğitim ve Yardım Derneği’nin yürütücülüğünde, Üsküdar Üniversitesi ile Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklığında, gençlerin okuma alışkanlıklarının artırılmasını, kişisel, kültürel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesini amaçlayan ve öğrencilerin katılımlarının sosyal diploma ya da sosyal sertifika ile belgeleneceği projenin bir yılda tamamlanması hedefleniyor.