Pastane işletmecisi Halil Kocacı: Unlu mamul satışlarında büyük düşüş var
18.05.2020 00:02

Pastane işletmecisi Halil Kocacı: Unlu mamul satışlarında büyük düşüş var


Haber Üsküdar – Ozan Kaplangil

Koronavirüs salgınının etkilediği sektörlerden biri de gıda sektörü oldu. Pastaneler başta olmak üzere bu sektörde hizmet veren sayısız dükkân, salgından olumsuz yönde etkilendi. Bir pastane işletmecisi olan Halil Kocacı ile yaptığımız bu röportajla salgının gıda sektörüne yansımalarını konuştuk.

Ne zamandır pastane işletiyorsunuz?

1997 yılından beri babam bu işi yapıyor. Ben de aynı zamanda hem okuyup hem de tüm işlere elimden geldiğince yardım ediyorum abimle birlikte. Tüm dağıtım işlerinden, neyin ne kadar yapılacağına kadar her şey benim sorumluluğumda.

Yaptığınız unlu mamulleri eskisi gibi satabiliyor musunuz?

Maalesef hayır. Zaten yaptığımız unlu mamul satışlarında büyük düşüş var. Kurabiyeler ve poğaçalar çok az satılıyor. Yalnızca Ramazan ayı dolayısıyla taze baklavalarımız ve tulumba tatlımızı alan birkaç müşterimiz var. Onun dışında zaten üretimi azaltmaya gittik.

Günde ne kadar unlu mamul yapıyorsunuz?

Şu an iki tepsi baklava, beş kilo tulumba, bir tepsi poğaça ve börek çeşitleri yapıyoruz. Normal hayata geçene kadar uzun bir süre bu şekilde azar azar yapacağız.

Normal hayatta gelen müşteri sayısı ile şu anki müşteri sayınız arasında ne gibi farklılıklar söz konusu?

Büyük fark var diyebilirim. Yani normal hayattayken, bazen gelen müşterilere yer dahi bulamıyorduk, fakat şu an normal gün içerisinde neredeyse kimse gelmiyor. Sabahları birkaç kişi işe giderken poğaça almak için uğruyor veya bir-iki çay içiyor. ilk defa işletmemizin bu denli boş kaldığını görüyorum.

Un veya başka şeyler aldığınız firmalar zam yaptı mı?

Un konusunda sıkıntımız yok. Yıllardır anlaşmalı olduğumuz bir yerden alıyoruz fakat soğuk içecek aldığımız yerler fiyat konusunda artış yapmış durumda. Bu da bizi zora sokuyor dolayısıyla. Zaten şu an satılmayan soğuk içeceği arka plana atmış durumdayız. Çok gerekirse bu süreçte marketlerden uygun fiyata alacağız.

Ekonomik anlamda fiyat listenizde bir değişiklik söz konusu mu veya olacak mı?

Şu an bir değişiklik söz konusu değil fakat normal hayata geçiş sürecinde bir değişiklik söz konusu olur mu hiçbir fikrim yok. Bunu zaman gösterecek.

Sosyal mesafe gereği kafe ve restoranlar masa ve sandalye azaltmayı düşünüyorlar. Siz de bu uygulamayı gerçekleştirecek misiniz?

Biz zaten iki ay önce ilk vakalar çıktığında masa ve sandalyeleri kaldırmıştık, fakat normale dönüş aşamasında da tabii ki gerekli olan azaltmayı yapacağımızı düşünüyorum.

Pastaneniz online olarak Yemek Sepeti gibi uygulamalardan yararlanıyor mu veya paket servisi hizmeti veriyor mu?

Yemek Sepeti hizmetimiz yok, paket servisimiz var. Ayrıca restoran bilgilerimizi Aysu Börek olarak bulabilirsiniz.

Çalışanlarınız var mı? Var ise ne gibi tedbirler alıyorsunuz?

Tüm börekleri, poğaçaları ve baklavaları tamamen hijyenik, dezenfekte edilmiş araç gereçler ile babam Yaşar Kocacı yapıp, hizmete sunuyor. Ayrıca maskelerimizi asla çıkarmıyor ve sosyal mesafemizi her zaman koruyoruz.