İstanbul çiğdemini fotoğrafladık
10.05.2019 13:52

İstanbul çiğdemini fotoğrafladık


Haber Üsküdar - Nöyfel Tak

Latince isminde İstanbul’un adını taşıyan, dünyada sadece Aydos Tepesi’nde görülen İstanbulensis (İstanbul çiğdemi) isimli endemik bitkiyi fotoğrafladık.

1981 yılında Türkiye’nin en önemli botanikçilerinden Prof. Dr. Turhan Baytop tarafından keşfedilen bitki, İngiliz Brian Mathew adlı botanikçi tarafından 1982 yılında bilim dünyasına tanıtıldı. Sadece Aydos ormanında yetiştiği için endemik tür kategorisinde bulunan bitkiyi fotoğraflamak da çok kolay değil.

Bu endemik bitkinin ismini daha önce duymuştum ama bu bitkiyi doğal ortamında bulup fotoğraflamak çok kolay değil. Ben de Sultanbeyli Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi’nin ortak projesiyle yapay döllenmeyle yetiştirdikleri İstanbul çiğdemlerini Aydos ormanında fotoğrafladım.

   

 

 

 

 

 

    

 

Latince ismi Crocus Olivieri İstanbulensis olan İstanbul Çiğdemi dünyada sadece Sultanbeyli Aydos Ormanı ve Ömerli Havzası’nda yetişen endemik bir bitki. Genellikle Şubat sonunda  çiçek açmaya başlıyor.

Sultanbeyli Belediyesi 2009 yılında hem vatandaşlarda çevresel duyarlılık algısı oluşturmak hem de bölge için bu ender bitki türünün korunmasına katkı sağlamak için İstanbul çiğdemini logosuna taşımıştı.