Su sıkıntısı yaşayan köylülerle konuştuk
Haber Üsküdar - Melisa Duygun
Bayram vesilesiyle gittiğimiz Bartın İlinin Kurucaşile İlçesi İlyas Geçidi Köyünün Dip Mahallesi’nde yaşanan su sıkıntısına tanık olduk. Köy sakinlerinden Birsen Gündağ'la konuştuk, su sıkıntısının detaylarını öğrenmeye çalıştık. Dip Mahallesi, Anadolu'da sıkça gördüğümüz, doğal güzellikleriyle adeta bir fotoğraf ustasının elinden çıkmış bir sanat eseri gibi. Ancak bu sanat eserinin güzelliğine gölge düşüren sorunlar yaşıyor Dip Mahallesi.
"Bizimle ilgilenen kimse yok"
Dip Mahallesi sakinlerinden Birsen Gündağ 33 yaşında, evli ve üç çocuk annesi. Köyde çiftçilik yapıyor. 5 yaşındaki oğlunun alerjik astımı var. "Çocuğumun mikrop kapmaması lazım. Sularımız çok mikroplu olduğu için temiz su bulmamız gerekiyor. Köyün suyu temiz olmadığı için sürekli şehirde markete gidip temiz su alamıyoruz, bu yüzden çocuklarım hasta oluyor. Köy halkı olarak başvuru yapsak da bizimle ilgilenen yok" diyor.
“Uzun zamandır su sıkıntısı çekiyoruz”
Birsen Gündağ sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bizim yaşadığımız yer iki köyün ortasında kalıyor. Dip Mahallesi olarak büyük sıkıntı yaşamaktayız. Köyümüzde yaklaşık 20 hane bulunmakta. Uzun zamandır su sıkıntısı çekmekteyiz. Sık sık suyumuz kesiliyor. İçme suyunu ayrı bir yerden almak zorunda kalıyoruz çünkü musluktan akan su içilebilecek bir su değil. Suyumuzdan kum ve çamur geliyor, çamaşır yıkarken çok zorlanıyoruz. Özellikle de beyaz kıyafetleri 3 kez yıkamak zorunda kaldığımız günler oluyor." Köy halkı olarak bağ bahçe sulayamadıklarını ifade eden Birsen Gündağ, "İlyas Geçidi Köyü'ne bağlıyız. Arada kalan bir mahalle olduğumuz için köyün muhtarı bizimle ilgilenmiyor. Bizim yaşamış olduğumuz sıkıntıyı diğer köyler yaşamıyor. Suyun alındığı dağda depo yok, köyde var. Depoda biriken su köy halkına yetmiyor.
“Muhtar su sıkıntısı olduğunu biliyor”
Birsen Gündağ şikayetlerine devam ediyor: "Sudan dolayı rahatsızlandım ve doktor enfeksiyon kaptığımı söyledi. Musluktan su içemiyoruz, temiz içme suyuna her zaman ulaşamıyoruz. Köyde marketimiz olmadığı için merkeze gitmek zorunda kalıyoruz. Merkeze giden otobüs haftada bir kalkıyor. Taksi ile gidecek olursak eğer 40 gidiş 40 geliş toplamda 80 lira ödemek zorundayız. Her zaman su alamayacağımdan dolayı suyu içmek zorunda kalıyoruz, yemeklerimizi de bu su ile yapıyoruz. Muhtar su sıkıntısı olduğunu biliyor. Başköy'de su sıkıntısı yaşanmıyor çünkü kocaman depoları var, bizim buradaki depoda sadece kenarlarına set çekmişler, içine hayvan da giriyor çamur da giriyor, su açıktan alındığı için su bize maalesef çamurlu geliyor. Yağmur yağmaz ise bahçelerimizi sulayamıyoruz. Pazarcılık yapamıyorum. Ürünlerim susuzluktan dolayı kurudu. Çamaşırlarımı yıkarken önce siyahları yıkıyorum sonra beyazları yıkıyorum aksi takdirde beyaz olan kıyafetler kırmızıya dönüyor. Muhtarımız yıllardır muhtarlık yapmakta. Seçimlerde İlyas Geçidi Köyü ona oy verdiği için bizim mahalle olarak söz söyleme hakkımız çok olmuyor. Bayramda su sıkıntısı yaşadık, taşıma su ile işlerimizi ne kadar halledebiliriz? Bazen tavuklara verecek su bulamıyorum. Banyoya duş almak için girdiğimizde evden başka birisi su kullandığında su birden gidiyor çünkü yeterli su yok."
Muhtar konuşmadı
Muhabirimiz, İlyas Geçidi Köyü Muhtarı Hasan Demirtürk'e telefonla ulaşarak Dip Mahallesi’nin yaşadığı su sorununu sormak ve iddialar konusunda vereceği cevapları da aktarmak istedi, ancak Muhtar Hasan Demirtürk açıklama yapmayacağını ifade etti.