Pandemi kısıtlamaları Çekmeköy esnafını da zorluyor
03.02.2021 23:33

Pandemi kısıtlamaları Çekmeköy esnafını da zorluyor


Haber Üsküdar- Abdullah Şaşkın

Koronavirüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalardan en çok etkilenenler arasında restoran, kafe ve benzeri işletmeler yer alıyor. Paket servis ve gel-al servise geçen işletmeler, bulundukları durumdan hiç memnun değil. Çekmeköy ilçesinin esnafı da sıkıntılı günler yaşıyor. Haber Üsküdar olarak Çekmeköy ilçesindeki esnaflarla konuştuk.

"Devletten herhangi bir destek almadık"

Çekmeköy Şahinbey Caddesi’nin sonundaki Çekmeköy Doğa Parkı’nın içinde yer alan Doğa Cafe’nin sahibi Mehmet Çavuşoğlu, gel-al servislerine devam ettiklerini ve işçi çıkarmadıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Böyle bir çalışma yaptığınız için sizlere teşekkür ederim. Esnafa karşı böyle bir çalışma bizleri mutlu etti. Sesimizi duyurabileceğimiz bir durum olmuş. Pandemi döneminde paket servisimiz yok. Açık konuşmak gerekirse işletmemizde yok. Yerimiz parkın içinde bir işletme olduğundan dolayı gel-al servisimiz devam ediyor. İnsanların günlük ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı çay, su ve diğer meşrubatları tek kullanımlık kağıt bardaklarda servis ediyoruz. Devletten herhangi bir ödenek almadık. İhtiyacımız olmadı. Bununla ilgili devletten birtakım desteklerin olduğunu duyuyoruz ama ihtiyaç duymadığımızdan dolayı böyle bir talepte bulunmadık. Bu dönemde işçi çıkarmadık. Elimizdeki işçilerle devam ediyoruz. Onlara, aralarında çalışma saatlerinde ayarlama yaparak günlük periyodik olarak kimisini dinlendirdik kimisini ise çalıştırdık. Bu yöntemle işçilerimizi bünyemizde tutmaya çalışıyoruz. O insanlar uzun süredir bizimle beraber. Bir aile gibiyiz. Onları da işletme olarak desteklemeye çalışıyoruz. Onlar da bunun farkında. Maaşlarını biraz daha düşük olmak şartıyla iyileştirdik.”

“İnsanların bir yerlere çıkıp hava almaya ihtiyaçları var”

Müşterilerin sosyal mesafeye ve tedbirlere uyarak masa ve sandalyelerde oturmalarının mümkün olduğunu söyleyen Mehmet Çavuşoğlu, “Masalarda oturmadan paket servisin uygulanması doğru ama şöyle bir yanlışlık var; Bu sistem işletmelere göre ayarlanabilirdi. Bizim işletmemiz yüz dönüm içerisinde, açık havada bulunan ve kesinlikle sosyal mesafe kurallarına uyulacak şekilde bir masa düzenimiz var. İnsanlar da temiz havaya ihtiyaç duyuyor. Açık alan işletmelere gitme ihtiyacı duyduklarında da en azından rahat oturabilecekleri, sosyal mesafe kurallarına uyan işletmelere bu şekilde özel bir izinle yapılabilirdi. Tamamen kısıtlamanın çok katı olduğunu düşünüyorum. Yani açık alana sahip olan işletmelerin, müşterilerin tercihine bırakarak bu müşterilerin sosyal mesafe kurallarına uyarak oturmalarına izin verilmeliydi. Bence yanlış uygulama oldu. Çünkü insanların bir yerlere çıkıp hava almaya ihtiyaçları var. En azından kapalı değil de adam paltosunu ve şapkasını giyerek, kağıt bardakta çayını ya da kahvesini içer. O adam da içindeki sıkıntı ve stresi atmış olurdu” dedi.

"Şu an cepten veriyoruz”

Şahinbey Caddesi’nde bulunan bir başka işletmeci de Sinan Burger. Sinan Burger de gel-al ve paket servisiyle çalışıyor. Bu süreçte para kazanamadıklarını dile getiren işletmeci durumu şöyle aktarıyor: “Pandemiden dolayı mecburen personel çıkarmak zorunda kaldık. İçeriye oturmanın yasak olması personellerimizin işinden olmasına sebep oldu. Haliyle sadece pakete yönelmek, içerinin masraflarının sadece yüzde 70’ini çıkartıyor. Oturum olmadan hiçbir şekilde verim alamıyoruz. Paket serviste artış tabii ki oldu. Eskiden yüzde 50 oturum, yüzde 50 paketti. Şimdi ise paket yüzde 60 oldu ama yüzde 40 gibi bir oran gitti. Zaten bizim yaptığımız ciroların yüzde 70’i masraftır. yüzde 30 da kazançtır. Şu an kazanç elde edemiyoruz ve cepten veriyoruz. Bu dönemde ne olacağını hiçbir şekilde bilmiyoruz.”

“Kimse herhangi bir temasta bulunmuyordu zaten”

Sadece paket servisin yanlış olduğundan ve diğer kapalı alanların kalabalıklığından yakınan esnaf, “İçeride sadece paket servis olması yanlış bir uygulama. Çünkü oturum kapalı ama alışveriş merkezlerinin hepsi açık. Sosyal mesafeye zaten uyuyorduk. Kimse herhangi bir temasta bulunmuyordu zaten. Genelde paket servislerde ilk tek kullanımlık malzemeler kullanılıyordu. Fakat sadece restoranlarda oldu bu uygulama. Bugün otobüs, metro, metrobüs araçları bile restoranlardan insan sayısının 4-5 katı insan alıyor.”