Devlet hastanelerinde sosyal mesafe ihlâlleri yaşanıyor
14.05.2020 14:43

Devlet hastanelerinde sosyal mesafe ihlâlleri yaşanıyor


Haber Üsküdar - Ayşe Ergin

Türkiye’de COVID-19’un görülmeye başlanmasıyla birlikte çok sayıda tedbir alındı. Bu tedbirlerin başında ise sosyal mesafeye dikkat edilmesi geliyordu. Ancak bazı kurum ve kuruluşlara giden vatandaşların bu tedbirlere uymadıkları gözlendi.

11 Mart tarihinde Türkiye’de görülen ilk Koronavirüs vakasının ardından, salgın ülke genelinde hızla yayıldı. Hasta sayısının artmasıyla birlikte yetkililer hastalığın yayılımını durdurmak için birtakım önlemler alındığını açıkladı. Sosyal mesafe kurallarına dikkat etmek ve maske kullanımına özen göstermek, bireyler arası hastalığın geçişini önlemek adına alınan tedbirler arasındaydı. Marketler başta olmak üzere, birçok kuruma eldivensiz ve maskesiz girmek yasaklandı ve bu alanlarda sosyal mesafenin korunması için gerekli çalışmalar yapıldı. Ancak son günlerde kurallara uymayan yurttaş sayısında artış olduğu görüldü. Mardin’in Derik ilçesindeki Derik Devlet Hastanesi’nde yurttaşların maske ve eldiven takmaya dikkat ettikleri görülürken, sosyal mesafenin göz ardı edildiği gözlendi.

Maske ve eldiven kullanımına dikkat ediliyor

İlçe genelinde maske kodu alan, almayan herkesin maske kullanmaya dikkat ettiği, maske bulamayanların bir bezle yüzlerini kapatmaya çalıştıkları görüldü. Yurttaşlar tarafından maske ve eldiven kullanımına dikkat edildiği halde, sosyal mesafe kuralının sık sık ihlal edildiği göze çarptı. Bu durumun yaşandığı yerlerden biri ise hastaneler oldu.

“Bu sıcakta doktorları beklemek zorunda kalıyoruz”

Hastane yönetimi, tedbir amacıyla hastaları sırayla içeriye aldı ancak bekleme sırasında vatandaşlar zor anlar yaşadı. Açılış saati 13.30 olan polikliniklerin zamanında açılmaması ise vatandaşların tepkisine neden oldu. Dahiliye polikliniğine gitmek için hastaneye giden Pelvedan Ergin, o anları şöyle anlattı: “Randevuma tam zamanında geldim. 13.30’da açılması gereken poliklinikler, 14.00’de açıldı. Yarım saat boyunca hastane önünde doktorun gelmesini bekledim. Bu sırada, hastaneye gelen diğer hastaların oluşturduğu kalabalıkla birlikte beklemek zorunda kaldım.”

Hastalar randevularını iptal etmek zorunda kalıyor

Salgın sürecinde böyle aksaklıkların randevu iptallerine neden olduğunu belirten Ergin, “Daha fazla beklememek için randevumu iptal etmek zorunda kaldım. Bu sıcakta dışarda beklemek zorunda kalmak çok zor. Ancak bu durum yaşlılar için daha tehlikeli bir hal alıyor. Uzak yerlerden gelip beklemek zorunda olanlar var. Bekleyen hastalardan bazıları sıcağa dayanamayacak kadar yaşlıydı” dedi. Ayakta durmakta zorlanan birkaç hastanın ise hastane duvarlarına yaslandıkları veya yere oturdukları görüldü.