Köyde insanın nefes aldıkça alası gelir
21.11.2023 15:57

Köyde insanın nefes aldıkça alası gelir


Haber Üsküdar – Ece Nur Torpil

Bolu’nun Mengen ilçesine bağlı Küçükkuz köyünde yaşayan Nezaket Torpil (79) ile köy hayatının güzel yanlarını konuştuk.

Köyde yaşamak mı yoksa şehirde yaşamak mı daha kolay?

Köyde yaşamak bence daha kolay. Köylerde yapılacak işler bellidir, işler belli olduğu için insanı daha az yoruyor, sana daha çok zaman kalıyor.

Ulaşım, sağlık ve alışverişi köyde nasıl yapıyorsunuz?

Markete çok gitmiyoruz, alışverişi de köyleri ziyaret eden market arabaları var, haftanın iki günü perşembe ve pazar  günleri bizim köye geliyor, öyle hallediyoruz. Kasabaya gitmek istediğimizde taksi çağırıyoruz, taksi kapıdan alıp kapıya bırakıyor. Kasabada sağlık ocağımız, eczanemiz var. Sağ olsunlar oradaki doktorlar, hemşireler bizimle çok iyi ilgileniyorlar.

Köyde bir gününüz nasıl geçiyor?

Sabah ezanı ile beraber kalkıyoruz, hemen kahvaltımızı yapıyoruz. Bostana inip ektiğim sebzelerin bakımını yapıyorum. Kümese gidiyorum tavukları salıyorum bahçeye. Sonra dama iniyorum, ineklerimi sağıyorum, buzağılarıma yem veriyorum, ineklerimi dışarı salıyorum. Eve gelip, sütleri süzüp pişiriyorum. Süt biraz ılıyınca yağ, peynir yapıyorum, yoğurt çalıyorum. Evde biraz dinlenip, yemek yiyip, ilaçlarımı içiyorum, sonra harmana iniyorum mevsimine göre meyveleri topluyorum reçel yapmak için, komşularımın yanına gidiyorum, onlarla akşamı ediyorum. Akşama doğru tekrardan bostana gidiyorum, sebzelerime bakıyorum, olanları topluyorum, ben onlara bakarken ineklerim geliyor, onları dama koyup sağıyorum. Buzağılarıma da yemlerini verip eve geçiyorum. Akşam yemeğini yiyoruz, telefonla çocuklarımı, torunlarımı arıyorum, sonra uyuyorum.

Çocuklarınızı İstanbul’a ziyarete gittiğinizde zorlanıyor musunuz?

Tabii zorlanıyorum. En çok zorlandığım şey, kalabalık ve gürültü. Bizim oralar sessizdir, sakindir. İstanbul, bir hafta bile kalsam beni yoruyor.

Köyde inek sağarak, ekin ekerek, bostan ekerek, ürünleri kendiniz yetiştiriyorsunuz. Bu sizi yormuyor mu?

Yok yormuyor. Benim için bunlar iş değil, bu işleri yaparak büyüdüğüm için alışığım, zor gelmiyor bana, hem kendim yiyorum hem de çocuklarıma bunları gönderiyorum.

İstanbul‘da yediğiniz yemek ile köyde yediğiniz yemek arasında bir fark var mı? 

Çok fark var. Malzemeleri geç, köyde yemeğin yapılış yeri bile İstanbul’dan farklı. Köylerde sobada odun ateşi ile yapılır yemekler. Hem benim için köyde yemek yemek daha huzurlu, içim daha rahat, yediğim yemeğin içinde ne olduğunu biliyorum.

Sizce köyde yaşamak insanın sağlığını nasıl etkiliyor?

Köyde daha dinç oluyor insan. Topraktan aldığını yemek yapıp yiyorsun. Tertemiz bir havası vardır buranın, insanın nefes aldıkça alası gelir. Kolay kolay yaşlanmaz buralarda insan.

Köy ve şehir hayatı arasında fark var mı?

Olmaz olur mu, bizim buralar sessizdir, sakindir. Ben komşularıma yeri gelir ineğimi, tavuğumu, bostanımı emanet ederim. Şehirde bunu yapamaz insan. Her yer yemyeşil burada. Buraya alışan insan şehirde yapamaz.

Şehirde yaşayan insanlara tavsiyeniz var mı?

Yazın tatile gideceklerine köylerine gitsinler, anne babalarını ziyaret etsinler. Ne olduğunu bilmedikleri şeyleri yemesinler.