Koronavirüs sürecinde Derik'ten esnaf manzaraları
Haber Üsküdar - Ayşe Ergin
11 Mart tarihinde Türkiye’de ilk Koronavirüs vakasının tespit edilmesiyle birlikte ülke genelinde çok sayıda değişim yaşandı. Virüsün yayılımını azaltmak için alınan tedbirler ve konulan yasaklar esnafı da etkiledi. Bu süreç kimi esnaf için avantaj olurken kimileri için de dezavantaj oldu. Biz de Haber Üsküdar olarak farklı sektörlerden esnaflarla görüştük ve onlara sorularımızı yönelttik.
Yahya Kaya: “Toparlanmamız zaman alacak”
Mardin’in Derik ilçesinde kuyumculuk yapan Yahya Kaya ile salgının kuyumculuk sektörüne yansımalarını konuşuyoruz. Kaya sürece ilişkin şunları söylüyor: “Düğün salonları kapatıldı. Kimse düğün yapmaz oldu. Nişanlar da hep ertelendi. Altın fiyatları zaten çok yükseldi. Doğru dürüst iş yapamaz olduk. İnsanlar da ne yapacaklarını bilmiyor. Şu son birkaç gündür işler hafiften düzelmeye başladı. Ama yine de toparlanmamız zaman alacak.”
Mizgin Akkaş: “İşler böyle gitmeye devam ederse kötü olacak”
Mardin’de kumaş dükkânı olan Mizgin Akkaş ise salgın ile birlikte yaşanan değişimleri şöyle ifade ediyor: “Koronavirüs geldiğinden beri, dükkânı doğru düzgün açamıyorum. Müşteri bir şey istiyorsa sadece onu vermek için geliyorum dükkâna. Normal zamanlarda açmıyorum bile. Çünkü herkes evinde. Eskiden de işler pek iyi değildi, ama bu kadar da kötü değildi. Böyle devam ederse sonumuz ne olacak bilmiyorum.”
Ali Çelik: “Bayram sayesinde belki işler biraz düzelir”
Mardin’de mağaza dükkânı olan Ali Çelik ise Koronavirüs salgınının etkilerini şu şekilde aktarıyor: “Koronavirüs görüldüğünden beri insanlar ne bayram, ne düğün, ne de özel günlerini kutluyor. Zaten kimse evden çıkmıyor. Kıyafet almaya da gelen yok. Dükkânı öğlene kadar bazen açıyorum bazen de hiç açmıyorum. İki aydır nerdeyse hiç iş yapmadık. Sağlık Bakanı bayrama doğru kısmen de olsa virüsün kontrol altına alınabileceğini söylüyor. Eğer öyle olursa bayramda işler belki biraz düzelir.”
Durmaz Aydın: “Pazarların kapalı olması işimize geliyor”
Salgın süreci, çoğu esnaf için dezavantajken market ve manavlar için tam tersi avantaj olmuş diyebiliriz. Bunu destekler nitelikteki düşüncelerini Durmaz Aydın şöyle özetliyor: “Pazarlar kapandığından beri, herkes tüm manav ihtiyaçlarını da marketlerden temin etmeye başladı. Sokağa çıkma yasaklarında bazı sebze ve meyvelerimiz bozuluyordu ama onun dışında işlerimiz çok şükür iyi.”