Koronavirüs salgını araba piyasasını da vurdu
28.05.2020 00:35

Koronavirüs salgını araba piyasasını da vurdu


Haber Üsküdar – Ferhat Çınar

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) salgını otomobil piyasasını da olumsuz etkiledi. Sıfır otomobil piyasası gibi ikinci el otomobil piyasasında da düşüş gözlemlendi. Haber Üsküdar olarak, otomobil piyasası hakkında bilgi edinmek için oto galerici Günay Çınar ile konuştuk.

Virüs araba piyasasını etkiledi mi?

Evet, virüs araba piyasasını oldukça kötü etkiledi. İkinci el olarak nitelendirdiğimiz, daha önce kullanılmış araç sektöründe bir düşüş var. Ancak kısıtlamaların kalkması ile piyasaların hareketleneceğini ve fiyatların tekrar yükseleceğini düşünüyorum. Araç fiyatları salgın öncesine geri dönecek. Salgın tüm dünyayı etkisi altına alırken ekonomik faaliyetlerin durma noktasına geleceği tahmin edilmiyordu. Yeni bir yıla girmiştik ve sıfır araçlarda stok sıkıntısı yaşanıyordu. Araçların müşterilere teslim edilmesine ilişkin sorunlar vardı. Bu durum ikinci el piyasasını oldukça hareketli hale getirmiş ve araç fiyatları tavan yapmıştı. Virüsle birlikte bu durum tam tersine döndü ve rüzgâr bu sefer önden esmeye başladı.

Araba satışlarınızda son durum nedir?

Koronavirüs nedeniyle satışlarımız yüzde 70’den yüzde 30’lara düştü. Ben 5-6 yıldır bu piyasanın içindeyim ve satışlar hiçbir bayram öncesinde bu kadar düşük olmamıştı. Milletimiz, parasını bu zamanda arabaya yatırmayı pek tercih etmiyor. Harcama limitlerini ve önceliklerini gıda ve sağlığa verdiler doğal olarak.

Sizce piyasa ne zaman düzelir?

Vaka sayılarının düşmesi ve durumun normalleşmesi ile piyasa düzelecek gibi duruyor. Bu da tahmince bir ay içerisinde eskisi gibi olur.

Araç satarken virüsten korunmak için neler yapıyorsunuz?

İlk olarak, sattığımız aracı sahibine teslim etmeden önce belediye ekipleri geliyor ve satmadığımız araçlar dahil tüm araçları dezenfekte ediyor. Bu işlemin ardından aracı yeni sahibine teslim ediyoruz.