Emlakçı Ömer Kordon: “Salgının etkisiyle gayrimenkul sektörü çıkmaza girdi”
11.05.2020 15:01

Emlakçı Ömer Kordon: “Salgının etkisiyle gayrimenkul sektörü çıkmaza girdi”


Haber Üsküdar – Buğra Çilden

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan COVID-19 salgınının etkileri, iş dünyasında da fazlasıyla hissedildi. Çoğu işyerinin kapandığı salgın sürecinde, emlak piyasası da bu durumdan olumsuz etkilendi. Salgın öncesini ve sonrasını, alınan önlemleri, salgının sektöre etkilerini ve daha birçok merak edilen konuyu İstanbul Üsküdar’da uzun süredir gayrimenkul piyasasının içinde olan Üsküdar MS Gayrimenkul Danışmanlık işletmecisi Ömer Kordon’a sorduk. Kordon, salgın ve emlak piyasası ile ilgili son durumu kendi gözlemleriyle bize anlattı.

Koronavirüsün size olumsuz etkileri neler oldu?

İlk olarak işletmedeki personellerin kazançlarında büyük sorunlar oldu. Yeni portföyler bulmakta zorluk çektik. Mal sahipleri de bu dönemde satıştan çekiniyor. Bunlar bizim sektör adına kötü durumlar maalesef.

Çoğu işletmenin kapalı olduğu bu süreçte siz nasıl bir yol izlediniz?

Salgının ilk zamanlarında büyük bir sorun yaşamadık. Sonraki süreçte işletmemizin müşteri potansiyeli azaldıkça ve biz de aldığımız önlemler doğrultusunda çalışma saatlerini azalttık. Şu anki dönemde bir süre daha böyle devam edeceğiz.

Koronavirüsten korunmak için ne gibi önlemler alıyorsunuz?

İşletmemiz iki bölmeden oluşuyor. Yoğunluk arttığında, müşterilerimizle sırayla ve sosyal mesafeyi koruyarak ilgileniyoruz. İşletmemizde dezenfektan bulunduruyoruz ve her zaman maskelerimiz takılı durumda oluyor. Maskesiz müşteriyi işletmeye kabul etmiyoruz. Çalışanlarımızla da sosyal mesafeyi korumaya özen gösteriyoruz.

Bu dönemde Üsküdar’da gayrimenkul alım ve satımı ne durumda?

Çoğu sektör gibi biz de bu durumdan olumsuz etkilendik. Müşteri potansiyelimiz yok denecek kadar az duruma geldi. Bir süre işletmemizi kapatmak zorunda kaldık. Koronavirüs sonrası piyasanın normale dönmesini umuyoruz.

Gayrimenkul portföylerinizi müşterilerinize göstermek istediğinizde, mal sahipleri size sorun yaşattı mı?

Şöyle söyleyeyim: Bir müşteri geldiğinde ve satılık ya da kiralık mülkü görmek istediğinde, ev sahipleri açısından çok sorun yaşadık. Çoğu kez istenilen mülkü müşterilerimize gösteremedik. Sadece bilgisayardan mülkün fotoğraflarını göstermek gibi bir çözüm bulduk. Bu dönemde mülk sahiplerine de hak veriyorum. Herkes kendi önlemini almak zorunda.

Sizce gayrimenkul yatırımı için doğru bir zaman mı?

Uzun yıllar süren gayrimenkul deneyimimle söylüyorum ki, maalesef en kötü dönemdeyiz. Neyin ne olacağını bilmediğimiz bu dönemde eldeki parayı gayrimenkule yatırmak mantıklı bir davranış diyemem.

Yurt dışına giriş ve çıkışların kapatılmasının emlak sektörüne ne gibi etkileri oldu?

Özellikle yüksek meblağlardaki mülklerimizin müşteri portföyü yabancı müşteriler olduğundan, yurt dışı giriş ve çıkışlarının kapatılması bizi çok fazla etkiledi. Üsküdar’ın özellikle sahil kısmı mülklerinin müşterileri çoğunlukla Arap vatandaşlardı. Bu durum bizi fazlasıyla etkiledi. Büyük meblağlardaki mülk yatırımları tamamen durdu.

Geçtiğimiz yıla göre konuşursak gayrimenkul sektörünün ilerleyişi hangi yönde oldu?

Gayrimenkul sektörünün durumu salgın öncesi dönemde de çok iyi durumda değildi. Fakat o dönemle bile kıyaslasak yüzde 50 gibi bir düşüş oldu. Kötü olan bu sektör, salgın döneminde iyice çıkmaza girdi.