Sivrisinekle mücadele için balıkları kullanıyor
28.11.2022 14:48

Sivrisinekle mücadele için balıkları kullanıyor


Haber Üsküdar -  Hande Serra Keskin

İstanbul’un Kartal ilçesinde tarımla uğraşan 70 yaşındaki Galip Çeltik, sivrisinek problemine karşı kullanılan ilaçların fayda vermemesi üzerine tarlasını korumak için farklı bir yöntem denedi ve evinin bahçesindeki kuyuya sivrisinek yumurtasıyla beslenen balıkları bıraktı.

Haber için Galip Çeltik’in tarlasına girdiğimizde bizi büyük bir kuyu ve içerisinde yüzen balıklar karşıladı. İnsanın görünce süs balığı sanıp merak ettiği bu balıklar, Çeltik’in tarlasındaki sivrisinekle mücadelesinde ona yardım ediyor. Tarlasının girişindeki kuyuya sivrisinek yumurtalarıyla beslenenen yüzlerce sivrisinek balığı bırakarak bu problemi kısa sürede ortadan kaldırdığını söyleyen Çeltik, mücadelesinde sivrisinek balıklarının en etkili ve doğal yöntem olduğunu vurguladı. Bu yöntemi nereden öğrendiğini sorunca, belediyelerin bu yöntemi çiftçilere önerdiklerini söyledi.

Sivrisinek balığı olarak bilinen, anavatanı Japonya olan Gambusia Affinis adlı balık türü çiftçilerin sivrisinekle mücadele yöntemlerinden biri olarak kullanılıyor. Gambusia Affinis sıcak-soğuk sularda kolaylıkla yaşayabilen bir tatlı su balık türü. Aynı zamanda oldukça obur. Günde 80 tane lavra yiyebilen Gambusya, her yere değil sadece sivrisineklerin yoğun olabileceği bölgelere bırakılıyor.

Gambusyaların yer seçimi önemli

Sivrisinek mücadelesi için kullanılan Gambusyaların yer seçimi de çok önemli. Galip Çeltik, gambusyaların tür çeşitliliği fazla olan yerlere bırakıldığında doğal dengeyi bozabileceğini, bu yüzden balıkların bırakılacağı yere dikkat edilmesi gerektiğini, yoksa faydadan çok zarar verebileceğini söyledi.