Kovid-19, Fransa’da hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor
07.05.2020 18:04

Kovid-19, Fransa’da hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor


Haber Üsküdar – Ayşe Ergin

Tüm dünyada etkili olan, 3 milyon 800 binden fazla kişinin yakalandığı, bugün itibariyle 266 bin kişinin ölümüne yol açan Koronavirüs (Kovid-19) salgını Fransa’da da can kayıplarına neden olmaya devam ediyor. Haber Üsküdar olarak Kovid-19 salgınının Fransa’daki etkilerini öğrenmek üzere Fransa'da yaşayan Yasemin Kara ile online bir röportaj gerçekleştirdik.

İki kızıyla birlikte Paris’te yaşayan Yasemin Kara, “Koronavirüs, Paris başta olmak üzere çok sayıda şehri etkisi altına aldı ve birçok kişinin ölümüne neden oldu. Polis, sık sık ara sokaklarda denetim yapıyor ve vatandaşların maske, eldiven takıp takmadığını kontrol ediyor. Bu süreçte okullar tatil edildi ve eğitime online olarak devam edilmesine karar verildi. Ancak kreşlerde yürütülen eğitim faaliyetleri tamamen durduruldu” diyerek yaşanan değişimleri özetliyor.

"İnternetten form doldurarak dışarı çıkabiliyoruz"

Salgın kapsamında alınan diğer önlemlere de değinen Yasemin Kara, “Fransa’da da sokağa çıkma yasağı, altmış beş yaş üstü ve çocuk bireyler için geçerli. Çocuklarımı ancak en fazla bir kilometre uzağa götürebiliyorum. Bu kurala uyulmadığı taktirde 135 Avro para cezası kesiliyor. Bir mecburiyet ya da acil bir durum olmadığı sürece dışarı çıkmıyoruz. Marketlere giderken de bir metrelik sosyal mesafe kuralına uymak zorundayız. Markette ödemelerimizi genellikle kart ile yapıyoruz ve bu yolu daha güvenli buluyoruz. Aynı zamanda kasiyerler aldığımız malzemeleri ayrı bir yerden veriyor” şeklinde konuştu.

Koronavirüs sürecinde kendisini en çok zorlayan tedbirin ne olduğunu sorduğumuzda ise Yasemin Kara şu cevabı verdi: “Evde kalmak zorunda olmak.”

Fransa, Koronavirüs kaynaklı ölümlerde beşinci sırada

Fransa bugün (7 Mayıs 2020) itibarıyla Koronavirüs salgınının en tehlikeli olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Fransa'da bugüne kadar 175 bine yakın kişi Kovid-19'a yakalandı. Vaka sayısı bakımından ABD, İspanya, İtalya, Birtanya ve Rusya'nın ardından altıncı sırada bulunan Fransa, Koronavirüs kaynaklı ölümlerde ise 25 bin 809 vefatla beşinci sırada yer alıyor.