Dünyada 400 milyon yetim çocuk var
08.05.2019 17:28

Dünyada 400 milyon yetim çocuk var


Haber Üsküdar - Rana Nur TAŞKIN

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) açıklamalarına göre dünyada 400 milyon yetim çocuk bulunuyor. Çocukların yetim kalmalarının en büyük nedenlerinin başında savaşlar, doğal afetler, açlık ve yoksulluk geliyor. İHH 94 binin üzerinde yetime sponsorluk sistemi ile düzenli destek sağlıyor. Ulaşabildiği yetimlerin yaşama, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyor ve aynı zamanda yetim çocuklar için eğitim, kültürel ve sosyal yaşam alanları oluşturuyor.

İHH 95 bin yetime destek veriyor 

İHH Yetim Birimi Başkanı Reşat Başer Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada İHH’nın 53 ülkede 95 bin yetim çocuğa düzenli destek verdiğini ifade etti. Yetimlere yönelik çalışmalarında önceliği eğitime verdiklerini ifade eden Başer, çocukların eğitimi ve gelişiminin çok önemli olduğunu söyledi. “Özellikle kırsal, çatışma veya savaş bölgelerinde eğitim imkânları olmadığı için daha çok bu bölgelere yoğunlaşıyoruz” diyen Başer, en çok yoğunlaştıkları ülkelerin başında Filistin’in geldiğini, bu ülkede 16 binden fazla yetimi desteklediklerini söyledi.

Aylık 150 lirayla yetimlere sponsor olabilirsiniz

İHH’nın en önemli projesi olan yetim sponsorluk sisteminde kişiler aylık 150 lira olarak belirlenen miktarla Türkiye ve dünyanın herhangi bir bölgesinden bir yetime sponsor olabiliyorlar. Bunun haricinde proje sponsorluğu, yetim yardım havuzu projeleri de var. Türkiye’de aktif olarak uygulanan proje ise “Her sınıfın bir yetim kardeşi var.” Bu proje sayesinde okula giden çocukların yetim kardeş edinebilmeleri sağlanıyor, böylece çocuklara sosyal sorumluluk öğretiliyor. Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan bir diğer etkinlik ise Yetim Dayanışma Günleri. Bu etkinlikte yetim çocuklara yönelik birçok proje için yardım toplanıyor, planlamalar yapılıyor ve yardımlar yetimlere ulaştırılıyor.