Öğrenci yurdu önce boşaltıldı sonra yıkıldı
02.11.2019 12:24

Öğrenci yurdu önce boşaltıldı sonra yıkıldı


Haber Üsküdar - Merve Şişman

Kağıthane Belediyesi’ne bağlı ekipler bugün 31 Ekim Perşembe günü sabah saat 04.12'de Sadabat Öğrenci Yurdu'nu yıkmak için geldi. Yurtta 59 üniversite öğrencisi ve 12 personel yer alıyordu. Yurttaki öğrenciler yıkım ekiplerine direnince ekipler yurdun kapısını balyozla kırarak içeri girdiler ve göz yaşartıcı gaz kullanarak binayı boşalttılar.

"Can ve mal güvenliği açısından riskli"

Anadolu Ajansı'nın yayımladığı yıkımla ilgili habere göre, Kağıthane Belediyesi yıkımın gerekli olduğunu savunuyor. Kağıthane Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya yer veren Anadolu Ajansı haberinde, Çağlayan Mahallesi'ndeki Sadabad Öğrenci Yurdu'nun risk tespit çalışmasının Kağıthane Kaymakamlığının talebi üzerine 31 Ocak 2017'de yapıldığı ifade ediliyor. Açıklamada, yapının betonarme kısımlarından alınan numunelerden hazırlanan risk tespit raporuna göre, yurt ve lojman binasının "depreme karşı statik yönden tehlikeli, can ve mal güvenliği açısından riskli" olduğunun belirlendiği ifade ediliyor. Açıklamada ayrıca 2017 yılında bu rapora yapılan itirazın da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından reddedildiği aktarılıyor.

"Binamız sağlam" 

Sadabat Eğitim ve Kültüre Destek Derneği  avukatı  Ramazan Yavuz, yaptığı açıklamada, "Bizim binamız sağlam. Yıkıma gerekçe olarak binanın eski ve yıpranmışlığı ifade edilmektedir. Halbuki belediye tarafından kabul edilen sertifikalı kuruluşlarca verilen raporlara göre binamız sağlamdır. Bu rapor dikkate alınmayıp her türlü hukuk ve usulün dışına çıkılarak 59 öğrenci ve personelimizin alelacele tahliyesi ve binanın yıkılması tamamen hukuk tanımazlıktır. Yıkım ekipleri sabah 4'te binamıza yıkıma geldi.Yıkım ekiplerinden, talebelerimizi binadan çıkarmak için süre istedik. Bize, 'size süre verelim de yıkımı durdurma emri çıkarın değil mi?' diyerek açıklama yaptılar. Talebelerimiz uyurken kapımız kırılıyor ve içeriye göz yaşartıcı sprey sıkılıyor" dedi.

"Zorla dışarı çıkartıldık"

Sadabat Öğrenci Yurdu'nda kalan öğrenci Enis A. şunları söyledi: "Sabahın köründe bizi gaz spreyi ile uyandırdılar .Zorla dışarı çıkartıldık. Defterlerim, kitaplarım, kıyafetlerim hepsi içeride kaldı.İçeri girip almamıza da izin vermediler. Vize sınavlarım var ama kitaplarım enkaz altında kaldı" dedi.