Yabancılara konut satışı son dokuz yılda 5 kat arttı
27.01.2022 14:01

Yabancılara konut satışı son dokuz yılda 5 kat arttı


Haber Üsküdar – Melda Gerz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, yabancılara konut satışı son dokuz yılda 5 kat arttı. 2013 yılında yabancılara 12 bin 181 adet konut satılırken bu sayı 2021 yılında 58 bin 576’ya ulaştı. Veriler yıllara göre incelendiğinde, 2018 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 80 artış olduğu görülüyor. Bu artışta, 2018 yılında “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik”te değişiklik yapılarak en az 250 bin dolar karşılığı konut alanlara vatandaşlık verilmesinin etkili olduğu görülüyor.

En çok Iraklı ve İranlılar konut satın aldı

TÜİK sayfasından derlediğimiz verilere göre, son 6 yılda Iraklılar Türkiye’de 42 bin 205 konut satın aldı. Iraklıları 28 bin 520 konut satın alan İranlılar izledi. Listede 18 bin 238 konut satın alan Ruslar üçüncü, 13 bin 540 konut satın alan Suudi Arabistanlılar dördüncü sırada yer aldı. Son yıllarda Suudi Arabistan’la bozulan ilişkilerin konut satışlarına da olumsuz yansıdığı görülüyor. 

Yabancılar en çok İstanbul ve Antalya’dan konut satın aldı

TÜİK verilerine göre, son 6 yılda yabancılar en çok İstanbul’dan konut satın aldı. Yabancılara 102 bin 257 konutun satıldığı İstanbul’u 52 bin 139 konut satışıyla Antalya, 13 bin 129 konut satışıyla da Ankara izliyor.

Gayrimenkul danışmanı Ahmetcan Aslantepe: "Yabancılar için konut almak cazip hale geldi"

Gayrimenkul danışmanı Ahmetcan Aslantepe’ye göre döviz kurlarının Türk Lirası karşısında hızla yükselişi ve özellikle Euro/Dolar bazında bakıldığında Türkiye'de konut fiyatlarının yabancılar açısından pek çok ülkeye göre çok daha avantajlı hale gelmesi dolayısıyla yatırım için konut almanın cazip hale geldiği görülüyor. Diğer bir etken ise pandemi süreci. Bu süreçte hemen hemen tüm sektörlerde reel satış rakamları geçmiş yılların gerisinde kaldı. Gayrimenkul sektörü de bu süreçten olumsuz yönde payını alan sektörlerden biri oldu. 2021 yılında hayatın kısmen normale dönmesi ile birlikte satış rakamları yükselişe geçti ve dövizdeki yükselişin de etkisi ile yabancılara konut satışında rekorlar kırıldı. Ahmetcan Aslantepe'ye göre bir başka önemli etken ise Türk Vatandaşlığı Yasası'nda 2018 yılında yapılan değişiklikle 250 bin dolarlık konut alan yabancılara Türk vatandaşlığının önünün açılması oldu. 

Turizm danışmanı Akın Kavi: "Yabancılara mülk satışı kontrollü yapılmalı"

Turizm danışmanı Akın Kavi, Türkiye'de  birçok farklı milletten insanın yatırım amacıyla gayrimenkul satın aldığını ve haliyle bunların ülkemizin ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Akın Kavi yabancılara mülk satışının kontrollü yapılmaması durumunda gelecek kuşakların sorun yaşayabileceğini ifade etti. Akın Kavi örnek olarak Antalya bölgesinde Ruslar ve İranlıların, Trabzon bölgesinde Arapların, Muğla bölgesinde İngilizlerin sürekli gayrimenkul aldığını ve ilerde yabancılara çokça konut satışı yapılan bu şehirlerde kültürel açıdan sorunların yaşanabileceğini söyledi. Kavi bu şehirlerde kültürler arası ya da etnik gruplar arası çatışma çıkma olasılığının  yüksek olduğunu belirtti.